• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svet neće stati ali će rast biti najviše 1,5%

Autori mondo.rs Autori Tanjug

Nagli zastoj privredne aktivnosti, uzrokovan paničnim merama za suzbijanje pandemije koronavirusa, izazvaće veliko usporenje i moguću globalnu recesiju ove godine, upozoravaju Standard&Purs Global i EBRD.

 Svet neće stati ali će rast biti najviše 1,5% Izvor: fiorigianluigi/iStockphoto

S&P procenjuje da će rast svetskog bruto domaćeg proizvoda u 2020. usporiti na 1% do 1,5%.

Pad novčanog toka i mnogo teži uslovi finansiranja, uz istovremeni šok na tržištu nafte, podriće kreditnu sposobnost kompanija i izazvati rast broja bankrota u idućih godinu dana, navodi S&P, a prenosi Rojters.

Kombinacija pada cena nafte i ekstremna nestabilnost na tržištu kapitala, kako se dodaje, verovatno će dovesti do skoka neispunjavanja obaveza među korisnicima kredita.

U izveštaju se predviđa da bi u narednih 12 meseci stopa bankrota u SAD mogla da bude veća od 10% a da će u Evropi taj procenat biti "visok jednocifren broj".

"Projektujemo da će kineska ekonomija zabeležiti rast između 2,7% i 3,2% (bila je iznad 6%), a da će privreda Evrozone u 2020. godini pasti za 0,5 do 1 procentnih poena", piše u saopštenju objavljenom na zvaničnom veb sajtu ove rejting agencije.

BRITANCI ĆE PASTI 15%

Britanska privreda će u iduća tri meseca pasti čak 15%, predviđa analitička kuća Kepital ekonomiks. S obzirom na otpuštanja radnika i zatvaranje kompanija koje je već u toku, procenjuje se da će tek krajem 2021. ekonomija nadoknaditi izgubljeno. "Malo ohrabruje stanje u Kini, koja se nakon perioda karantina vraća u život. U prva dva meseca industrijska proizvodnja u toj zemlji pala je 13,5%, dok je maloprodaja potonula 20,5%. Međutim, prošle nedelje kineske su vlasti poručile da je vrhunac širenja koronavirusa prošao i da se situacija poboljšava", navodi se u informaciji.

"U SAD-u, efekti društvene izolacije na potrošnju stanovništva i posledični nokdaun za poslovne investicije, zajedno sa udarom cena nafte na kapitalna ulaganja u energetsku infrastrukturu i proširena zabrana putovanja, verovatno će rezultirati padom privrednog rasta od 1 procetni poen u prvom kvartalu i ogromnim smanjenjem od 6 procentnih poena u drugom. Drugim rečima, SAD je već u recesiji", navodi S&P.

EBRD: A NEKI ĆE DOBITI NOVU PRILIKU

Pandemija korona virusa imaće negativan uticaj na ekonomije širom EBRD regiona, međutim, ali oporavak bi trebalo da bude snažan nakon što se epidemija zaustavi, smatraju ekonomisti Evropske banke za obnovu i razvoj.

"Na duži rok očekujemo reorganizaciju i preusmeravanje globalnih lanaca snabdevanja i to bi mogla da bude prilika za zemlje koje dosad nisu bile investitorima na vrhu liste želja", kažu iz EBRD.

EBRD koji investira u 38 ekonomija na tri kontinenta pokrenula je hitan paket solidarnosti čija je početna vrednost milijardu evra, kako bi pomogao kompanijama u tim regionima zbog novonastale krize, a do kraja marta biće objavljene detaljnije ekonomske prognoze za svaku zemlju u regionu EBRD-a.

Kako smatraju ekonomisti EBRD-a, stvarni uticaj koronavirusa utiče istovremeno na ponudu i potražnju, a konačni ekonomski uticaj zavisiće od trajanja pandemije, kao i nacionalnih politika vlada u ključnim izvoznim tržištima.

Na zemlje direktno utiču zdravstvene mere koje su preduzete za borbu protiv virusa kao i mere predostrožnosti koje preduzimaju pojedinci.

Napori u sprovođenju tih mera dovešće do manje potrošnje usluga, kao što su restorani, rekreacija i do izvesne mere prevoz, a negativno će se odraziti na potrošnju robe u domaćinstvu.

ECB UPUMPAVA 750 MILIJARDI €

Evropska centralna banka pokrenula je hitan program kupovine obveznica u iznosu od 750 milijardi evra (820 milijardi dolara), nakon vanrednog sastanka održanog u sredu. Kupovina obveznica, u okviru takozvanog Pandemijskog vanrednog programa kupovine, trajaće sve dok se "krizna faza" pandemije ne okonča, a obuhvatiće prvi put i nefinansijske komercijalne hartije od vrednosti kao prihvatljive aktive, saopšteno je iz ECB-a. Kupovine će takođe prvi put obuhvatiti dužničke hartije Grčke, koje su ranije bile isključene iz kupovina ECB-a zbog niskog kreditnog rejtinga.

Štaviše, domaćinstva bi mogla da odlože konzumaciju određene robe zbog pandemije.

Kako se potražnja smanjuje, mnoge kompanije, posebno mala i srednja preduzeća, mogu da dožive nagli pad prihoda, pooštravajući svoju likvidnost, dok će prekomerno angažovane firme beležiti veća ograničenja likvidnosti, povećavajući rizik od bankrota.

"To bi mogao da ublaži bankarski sektor, koji bi mogao da odobri odložena plaćanja i zavisi od zdravlja bankarskog sektora, kao i od kriznih mera koje su nametnule vlasti. U težem scenariju dugotrajne krize, brojne kompanije mogu pribeći otpuštanju zaposlenih", navodi se u saopštenju EBRD.

Dodaje se da indirektni efekti na ekonomiju EBRD uključuju prekid globalnih lanaca snabdevanja, slabiju spoljnu potražnju, niže cene nafte i robe i široki regionalni pad u turizmu i putovanjima.

"Priliv doznaka u neke zemlje EBRD-a mogao bi značajno da padne ako emigranti izgube posao ili ne mogu da putuju", navodi EBRD.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE