• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU mora da ima ozbiljno veći budžet zbog korona krize

Autori mondo.rs Autori Tanjug

Evropski komesar Johanes Han apeluje na države članice da budu spremne na znatno veći budžet EU kako bi se sanirale posledice epidemije korona virusa. Odustalo se od "toksičnih" zajedničkih obveznica, traže se "inovativna rešenja".

 EU mora da ima ozbiljno veći budžet zbog korona krize Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Evropski komesar Johanes Han najavljuje budžet EU sa "jasno snažnijom moći" za naredne tri do četiri godine, u cilju uklanjanja posledica usled korona virus krize i preduzimanja potrebnih investicija.

Dosadašnji predlozi za idući višegodišnji budžet moraju se prilagoditi kako bi se Evropa stabilizovala, poručio je Han u izjavi agenciji APA. Korona kriza samo je još zaoštrila postojeću podelu bogati sever - siromašni jug.

Možda će vas zanimati

Prema procenama Evropske komisije biće, za prve dve do tri godine, potrebna više gornja granica sopstvenih sredstava umesto dosadašnjih 1,2 odsto evropskog BDP-a.

Pozdravio je rezultat video samita, rekavši da je bio dobar dan pošto su svi šefovi država i vlada, iskazali spremnost za solidarnim delovanjem.

Uz to odustalo se od "toksičnih" evropskih obveznica, zajedničkom garantovanju za zaduživanje čemu su se naročito protivile bogate Nemačka i Holandija a zagovarale siromašne Italija i Španija, i pošlo ka "inovativnim rešenjima".

Ta rešenja, prema njegovim rečima, sadrže mogućnost da se pojačano novac sa međunarodnih finansijskih tržišta po ekstremno povoljnim uslovima Evropske komisije uzmu i onda kao krediti ili garancije proslede članicama i stave na raspolaganje različitim privrednim sektorima.

Iako kriza ima asimetrične efekte, ne bi trebalo iz nje snažni izađu još snažniji, a slabi još slabiji, naglasio je Han, ocenjujući da bi to ugrozilo jedinstvo Unije, ali i oslabilo na kraju sve članice.

Šefovi država i vlada naložili su u četvrtak Evropskoj komisiji da izradi prilagođeni nacrt budžeta i plan finansiranja fonda za obnovu.

"Ono što sa čim ćemo izaći je predlog modifikovanog budžeta koji predviđa, posebno u prve tri do četiri godine budžet sa jasno većim obimom investicija", najavio je on.

Evropska komisija svoj predlog novog budžeta predstaviće, kako kaže, najkasnije do sredine maja, a nakon toga uslediće pregovori sa članicama i Evropskim parlamentom.

Osnove predloga budžeta od februara mogu poslužiti kao osnova, pošto sadrže centralne teme, koje se nisu promenile, a koje su važni elementi ponovnog oživljavanja privrede.

"Toj osnovi treba dodati deo koji je potreban da bi se ponovo pokrenula EU, učinila još kompetitivnija, i otpornija na krize", objasnio je Han rekavši da se moraju proceniti i potrebe za finansiranje posledica korona krize.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE