• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanovićeva: Budžet Srpske likvidan, nema smanjenja plata

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je budžet Srpske likvidan i redovno izvršava svoje obaveze, te da nema promjene prioriteta ni kad je riječ o zacrtanim infrastrukturnim projekatima, među kojima su izgradnja auto-puta i HE Buk Bijela.

 Željka Cvijanović Budžet Srpske likvidan, nema smanjenja plata Izvor: Srna/Srđan Jeremić

Nakon sastanka Glavnog koordinacionog tima, Cvijanovićeva je naglasila da Republika Srpska priprema budžet za narednu godinu.

Prema njenim riječima, pandemija virusa korona privredu u Srpskoj dovela je u tešku situaciji i poseljice će se dugo osjećati.

Možda će vas zanimati



Ona kaže da je prisutna briga i o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

"Kad je riječ o epidemiološkoj situaciji, stanje nije dobro, ali naš zdravstveni sektor je dobro opremljen i može da se uhvati u koštac sa ovim što se dešava", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci i zahvalila zdravstvenim radnicima na kojima je najveći teret.

Ona je pozvala građane da se pridržavaju propisanih mjera.

"Kada je riječ o pomoći privredi, Vlada Srpske je pribjegavala određenim mjerama. Vlada vodi računa o korisnicima budžeta i poznato je da su uplaćeni porezi, doprinosi i minimalna plata realnom sektoru. Nastavljena je praksa pomaganja najugroženjim sektorima gdje se ne može očekivati brzi oporavak", navela je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se neće ići na smanjivanje plata u javnom sektoru, jer je potrebno očuvati nivo potrošnje.

"Naše opredjeljenje jeste da očuvamo postojeći nivo plata, a da raličitim intervencijama i posredstvova fondova pomognemo očuvanju lokalnih zajednica i privrede. Ono što će se dešavati u Srpskoj biće kao i u ostalim zemljama", rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o 250 miliona evra koji se očekuju od EU za saniranje posljedica epiidemije virusa korona, Cvijanovićeva je navela da je plasirana netačna teza da proces čeka zbog Republike Srpske.

"Očekujemo od EU da se vratimo onoj temi i da sredstva budu operativna do kraja godine", poručila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, dugo se o navedenim sredstvima čekalo na mišljenje iz Federacije BiH.

"Vodili smo razgovore i sa određenim međunarodnim finansijskim institucijama, kao što su Svjetska banka i Međunarosni monetrani fond. I tu očekujemo da stvari koje su definisane prije nekoliko mjeseci budu realizovane", rekla je Cvijanovićeva.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Vlade Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE