• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojska SAD se povlači iz Iraka do 2011.

SAD i Irak su se, u načelu, dogovorili da se američke snage u potpunosti povuku iz te arapske zemlje do kraja 2011. godine.

 Vojska SAD se povlači iz Iraka do 2011.  Izvor: MONDO

To će se desiti ukoliko situacija u Iraku bude relativno stabilna, prenosi u petak američka štampa.

"Vašington post" je javio, pozivajući se na američke i iračke zvaničnike, da su se dve vlade usaglasile oko predloga sporazuma koji treba da zameni dosadašnji mandat koji je snagama SAD u toj zemlji pre pet godina odobrio Savet bezbednosti i koji ističe u decembru.

U okviru tog sporazuma, dogovoreno je da se američki vojnici povuku iz iračkih gradova i sela do sredine sledeće godine, a iz Iraka do kraja 2011, ukoliko okolnosti to budu dozvolile.

"Njujork tajms" je naglasio da su američki zvaničnici nazvali taj rok "ciljem kome se teži", a ne fiksnim datumom.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs doputovala je u četvrtak u posetu Bagdadu kako bi s Malikijem razgovarala o uslovima sporazuma.

Rajsova je najavila da će sporazum biti vrlo brzo postignut, što su potvrdili i irački zvaničnici, ali nije želela da se izjašnjava ni oko kakvih rokova.

"Uvek smo govorili da uloga, misija i veličina američkih snaga ovde... zavisi od uslova na terenu", rekla je ona na konferenciji za štampu u Bagdadu.

Glavni irački pregovarač, Muhamed Hamud, precizirao je da sporazum sadrži dva datuma: 30. jun 2009. za povlačenje američkih vojnika iz gradova i sela i 31. decembar 2011. za potpuno povlačenje borbenih snaga iz Iraka.

Hamud je, ipak, potvrdio da će rokovi zavisiti od bezbednosne situacije na terenu.

Još treba da se utvrde neki detalji sporazuma, poput pitanja pod čiju jurisdikciju će potpadati Amerikanci koji počine neki zločin u Iraku.

Sporazum treba da odobre irački premijer Nuri al-Maliki i drugi lideri pre nego što se o njemu bude izjasnio irački parlament. Administracija američkog predsednika Džordža Buša podržava dogovor, naveli su izvori sa obe strane.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE