• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ozonska rupa nadmašila obim iz 2007.

Svetska meteorološka organizacija UN saopštila je da je ozonska rupa nad Antarktikom već je nadmašila svoju veličinu iz 2007.

 Ozonska rupa nadmašila obim iz 2007.  Izvor: MONDO

Rupa ima tendenciju širenja u nekoliko narednih nedelja.

"Tokom prošlih nekoliko nedelja rupa rapidno raste i sada je prevazišla svoju maksimalnu veličinu iz 2007. godine. Pošto ozonska rupa i dalje raste, prerano je odrediti kolika će veličini ozonske rupe biti ove godini", navodi se u saopštenju te svetske organizacije iz sistema UN.

Ozonska rupa je, prema podacima od 13. septembra ove godine, prekrila 27 miliona kvadratnih kilometara u poređenju sa 25 miliona kvadratnih kilometara koliko je bio njen najveći obim prošle godine, dodaje se u saopštenju izdatom povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača.

Rupa nad Antarktikom pojavljuje se svake godine i dostiže maksimalnu veličinu krajem septembra ili početkom oktobra, ali se kasnije obično smanji na otprilike veličinu Južne Amerike, prenela je agencija Rojters.

Međutim ove godine, zaštitni ozonski omotač koji štiti Zemlju od ultravioletnog zračenja (iz vasione) i koji može izaziva rak kože, počeo da se tanji relativno kasno.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE