• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Buš prvi put razgovarao sa Gadafijem od 2003.

Džordž Buš je prvi put telefonom razgovarao sa libijskim liderom Muamarom Gadafijem što je znak otopljavanja odnosa dvije zemlje.

 Buš prvi put razgovarao sa Gadafijem od 2003. Izvor: MONDO

Odlazeći predsjednik SAD Džordž Buš izrazio je zadovoljstvo što je Libija u potpunosti ispunila sporazum o isplati odštete porodicama žrtava terorističkih napada, uključujući i žrtve eksplozije aviona iznad Lokerbija 1988. godine, javljaju agencije.

Buš je u ponedjeljak prvi put telefonom razgovarao sa libijskim liderom Muamarom Gadafijem što je, kako ocjenjuje agencija Rojters, znak otopljavanja odnosa dvije zemlje koje je počelo 2003. godine kada je Libija odustala od razvoja oružja za masovno uništenje.

"Predsjednik je nazvao libijskog lidera, pukovnika Gadafija, da bi izrazio zadovoljstvo što je sporazum za rješavanje svih žalbi u potpunosti primjenjen 31. oktobra", rekao je portparol Bijele kuće zadužen za nacionalnu bezbjednost Gordon Džondro.

Libija je, prema sporazumu sa SAD, isplatila 1,5 milijardi dolara porodicama 270 žrtava terorističkog napada na avion Pan Ama iznad škotskog grada Lokerbi 1998, kao i porodicama žrtava napada na berlinsku diskoteku 1986. godine, koju su često posjećivali američki vojnici. U tom napadu tri osobe su poginule, a njih 260 je ranjeno.

Sporazum predviđa i da SAD isplate 300 miliona dolara porodicama žrtava američkog napada na Libiju 16. aprila 1986. godine kada je poginula 41 osoba među kojima i Gadafijeva usvojena kćerka.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE