Dvojica tridesetčetvorogodinjih Srba otvorili su balkansku ispostavu na severu Apenina, u Padovi. Zove se, a kako drugačije, Koliba i smatra se prvom "ćevapćićerijom" u ovom delu Italije.
Otvorena 8. marta, Koliba već je privukao veliku klijentelu sa svojim ručno pravljenim specijalitetima sa govedinom i svinjetinom. U meniju, pored glavnog jela, postoje pljeskavice, kobasice, pileće belo meso i svinjske pečenice, neizbežan ajvar, urnebes i kajmak.
Padovljani sada mogu, piše list, da posle buma kebaba u poslednjih 15 godina, da sada otkriju i čevapčiće, goveđe kobasice i druge specijalitete sa Balkana.
Da bi napravili svoju Kolibu Nikola Marjanović i Aleksandar Milašinović, dvojica nekadašnjih studenata sa Šumarskog fakulteta u Beogradu, su iskoristi daske iz svoje zemlje i brda Veroni, koji je zajedno sa slikama šuma, tikvica i dekorativnih pletenica od belog luka i crvene paprike daju radnji rustikalni atmosferu.
"Pre deset godina sam došao u Padovu da nastavim studije. Posle toliko godina rada po skladištima i kod špeditera shvatio sam da u gradu nenam mesto gde da jedu ćevapčići odlučio sam da otvorim jedno pa pozvao svog starog prijatelja," kaže Nikola, rodom iz Majdanpeka.
Tako je nedavno u Padovu stigao i Aleksandar, koji se još malo "bori "s italijanskom, ali uz pomoć dobrog engleskom. On je rodom iz Malog Lošinja u Hravatskoj, odakle je izbegao zbog građanskog rata devedesetih.