Učenik iz Banjaluke šampion u pravljenju koktela!

Aleksandar Davidović, učenik Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole iz Banjaluke, osvojio je zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju u pripremanju koktela, održanom od 20. do 23. septembra u Herceg Novom.

Takmičenje je organizovano u sklopu 6. Međunarodnog susreta učenika ugostiteljsko turističke struke jugoistočne Evrope GATUS 2017, a okupilo je preko 100 učenika iz pet država i 13 ugostiteljskih škola.

Tokom četiri dana, u hotelu Plaža u Herceg Novom srednjoškolci iz Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Slovenije nadmetali se u pet disciplina, a 18-godišnji Banjalučanin oduševio je žiri svojom koktelom Pineapple Fresh!

"Ekspediciju" banjalučke Ugostiteljske škole sačinjavalo je 15-ak profesora i učenika, a srebrena odličja osvojili su i turistički tehničari, kulinarski tehničari i ugostiteljski tehničari iz Banjaluke.

Sa mladim koktel majstorom iz Banjaluke pričali smo o utiscima sa takmičenja u Herceg Novom…

"Naša škola svake godine organizuje školsko takmičenje, tu sam osvojio prvo mjesto u pripremanju koktela, a poslije toga bio sam najbolji i na republičkom takmičenju u Doboju. Konačno, zlatno odličje osvojio sam u Herceg Novom, na internacionalnom takmičenju GATUS, na kome učestvuju države iz bivše Jugoslavije.

U Herceg Novom bili smo četiri dana, zaista je bilo fenomenalno, upoznali smo različite ljude, različite nacije, njihovu kulturu, jezik, ponašanje… Ova manifestacija prvenstveno je organizovana radi druženja, kako bi se učenici spojili, da ne gajimo više mržnju već da se povežemo svi zajedno.

Velika zasluga za postignuti uspjeh pripada mom mentoru, profesoru Mirku Milakoviću, kao i profesoru Mariju Piljariću", priča za MONDO Aleksandar.

Izvor: YouTube

Davidović kaže da je žiri u Herceg Novom bio oduševljen njegovim Pineapple Fresh napitkom. Zamolili smo ga da nam otkrije od čega se pravi ovo piće, i šta to čini nekog koktel majstora dobrim.

"Glavni sastojak je sok od ananasa. On se dodaje naknadno, a po njemu je koktel dobio i naziv. Osim njega, u koktel ide i bijeli rum, 'blue curacao' i 'triple sec'. Žiri je bio veoma zadovoljan, a osim mene prvo mjesto je osvojila i kolegica iz Hrvatske.

Kokteli i fudbal

Aleksandar kaže da ga osim pravljenja koktela, privlači i sport: "Krenuo sam da branim u Sinđeliću, pa sam prešao u Borac, tu sam napredovao, osvojio dosta medalja i pehara. Nakon toga trebao sam ići u Sloveniju, ali se to iskomplikovalao. Jednu sezonu branio sam u Rekreativu, ali sada ne mogu da stignem od škole i posla. I danas sam dobar sa njima, kada završim školu možda se vratim…"

Da bi neko bio dobar koktel majstor, mora to da voli. oslije toga njegovo je samo da se usavršava, jer čitav život se uči.U ugostiteljstvu se uvijek pojavljuju nove stvari, nikad nije isto, kako standardi rastu, tako se moramo prilagođavati modernom vremenu… Kokteli u Banjaluci ranije uopšte nisu bili aktuelni, da bi prije par godina krenula koktel kultura. Sada postoji veliki interes za njima, svi su se zagrijali, a otvoreno je nekoliko koktel barova u gradu".

Na kraju razgovora za MONDO pitali smo Aleksandra logično pitanje - kada ih već pravi, da li voli i da pije koktele.

"Pa, iskreno, zasitio sam se malo… Volim ih praviti, privući pažnju, da se ljudi iznenade. Ali, rijetko ih pijem."

Aleksandar Davidović trenutno je na praksi kao konobar u hotelu Jelena u Banjaluci i nada se da će tu i ostati da radi nakon završetka škole.

Aleksandar Davidović Foto: Siniša Stanić/MONDO

Pratite MONDO i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu

Ostale vijesti