Radnici Toplane: Eko Toplana ne može grijati grad

Radnici Toplane A.D. poručili da ne odustaju od zahtjeva i još jednom pozvali gradonačelnika Radojičića na razgovor. Tvrde da je situacija haotična.

1
A- A A+
Toplana Foto: MONDO/Dušan Volaš

„Već smo se obraćali gradonačelniku zbog problema oko Toplane, ali nas on nije ispoštovao. Time je poslao poruku da ga ne zanima ni sudbina radnika ali ni građana. Mi imamo pravni haos, jer gradonačelnik ne poštuje instituciju direktora Toplane, uprava ne može da pregovara sa sindikatom jer nema dozvolu Radojičića. Pozivamo ga da riješimo problem, ako on ne može neka imenuje nekoga samo da krenemo u rješavanje problema“, kaže Vukašin Tintor, povjerenik za sindikalna pitanja "Toplane".

Ističe da problema ima mnogo, ali da od zahtjeva neće odustati. Kaže ako treba svoja prava tražiće i radikalnijim pristupom. Nije im jasno ni šta žele prezentovati premijerki Srbije Ani Brnabić, koja bi danas trebalo da prisustvuje svečanom otvaranju Eko Toplane.

Čime se grijemo?

"Eko Toplana d.o.o. navodno je preuzela grijanje grada 1. februara ove godine. Toplana a.d. Banja Luka je do februara potrošila 8120 tona mazuta i 10540 tona sječke (za područne kotlovnice na Starčevici i Kočićevom Vijencu). Nakon toga je Eko Toplana potrošila 1550 tona mazuta (nabavljenog za Toplanu a.d.). U cijeloj sezoni, Eko Toplana je potrošila 15500 tona sječke. Iz ovog se vidi da je Toplana a.d. puno više učestvovala u proizvodnji toplotne energije. Toplana a.d. Banja Luka je navedene energente kupila svojim novcem jer je oslobođena otplate komercijalnih kreditnih sredstava u iznosu od 7 miliona KM godišnje. Te kredite je preuzeo grad Banja Luka i to natovario na teret svih građana, onih koji se griju na Toplanu i onih koji se ne griju. Rezervoari su trenutno prazni, a ide hladni talas od nedjelje do četvrtka, šta mislite kakav će biti epilog !?" kažu radnici.

„Naši zahtjevi su da nema otpuštanja radnika, zatim da Toplana A.D. mora da zadrži upravljačka i zakonom definisana druga prava koja pripadaju samo njoj i poduzećemo i radikalnije mjere u okviru sindikalnih aktivnosti ukoliko dođe do otpuštanja radnika jer trenutno, mi kao radnici, ne možemo uopšte stupiti u razgovor da riješimo problem. Oni su rekli da će dio radnika biti penzionisan, ali mi imamo situaciju da ljudi ne ispunjavaju oba uslova za penziju. Ne može se nasilno vršiti penzionisanje radnika, tako da mi umjesto 39 radnika koji su tehnološki višak po njima, imamo sad 70, a svi kapaciteti rade i još su prošireni a radnici se otpuštaju“, rekao je Tintor.

Radnici Toplane saglasni su i oko toga da Banjaluku ne može grijati samo Eko Toplana, koja je, kako kažu, promašen projekat, te da su radnici Eko Toplane žrtve kriminala i korupcije.

„ Savez energetičara je potvrdio naše navode koje smo iznosili u javnost, a to je da je projekat Eko Toplane promašen te da Toplana A.D. mora raditi 70 odsto grejnog perioda i isporučiti više od 75 odsto toplotne energije za grijanje Banjaluke. Zaključak Saveza energetičara je da ovakav način rada ni tehnički ni zakonski  nije dopustiv te je neophodno od nadležnih institucija zatražiti prekid probnog rada Eko Toplane te ekspertizu kompletnog sistema od strane stručne institucije“, kaže Vukašin Tintor.

Radnici tvrde da su na početku projekta Eko Toplane vlasti tvrdile da im je mazut preskup, da je bolje da se grijemo na domaći energent, ali je pri kraju projekta sve palo u vodu.

radnici Toplane, Vukašin Tintor Foto: MONDO/ Dragana Božić

„Prvo su tvrdili da  je mazut skup i da je bolje da se grijemo na domaći energet. Onda su rekli da imaju obezbjeđenu dovoljnu količinu sječke od "Šuma Srpske". „Šume“ ne isporučuju sortiment, pa se sječka uvozi iz Hrvatske i Slovenije. Pare se opet izvoze kao što su se izvozile i ranije, a sada Eko Toplana nabavlja i mazut i mazutom grije grad“, kaže Gostimir Radić, radnik Toplane A.D.

Radić dodaje da se „čitava ova ujdurma može podvesti pod jedno da su prevareni radnici Eko Toplane žrtve kriminala i korupcije i da je neshvatljivo da manjinski vlasnik upravlja preduzećem.

„Isto tako kapaciteti Toplane A.D. dati su po minornoj cijeni u zakup Eko Toplani čime se šteti stara. Obećano je da će Eko Toplana da preuzme kompletno grijanje grada, to nije urađeno“, rekao je Radić i dodao da u narednom hladnom periodu traže da grad grije samo Eko Toplana pa da se vidi može li ona grijati cijeli grad.

Slažu se oko toga da svi treba da čuju istinu o Toplani jer će posljedice lošeg rukovođenja snositi svi građani.

Gradonačelnik je izjavio da radnicima niko nije rekao da je Toplana propala, mi tvrdimo da nije, jer su njene kreditne obaveze prenesene na Grad Banjaluku a samim tim i na poreske obveznike i Toplana nikad nije bila u boljloj situaciji. Međutim sad se njeni kapaciteti predaju privatniku kao i prihod. Zbog toga ćemo svi plaćati dugove koje je Toplana stvorila“, kaže Tintor.

Kažu da se sistem mora urediti tako da građanin isporučenu energiju plati ali da za neisporučenu bude obeštećen što nije slučaj prema ugovorima koje će dobiti na potpis od nove Toplane, koji su kako ističu napravljeni samo u korist Eko Toplane, a ne i građana.

Savka Marić iz Izvršnog odbora sindikata Toplane A.D. ističe da je neophodno da gradonačelnik ima sluha za probleme radnika.

„Još jednom molimo gradonačelnika da donese ispravne odluke kako se ne bi upalo u još veće probleme“, naglasila je Marićeva.

Ostale vijesti