Novi udar na pušače: Poskupjelo 14 vrsta cigareta

Autor:

Pušači su samo mjesec poslije posljednjeg poskupljenja suočeni sa novim jer je od početka aprila poskupjelo 14 vrsta cigareta.

1
A- A A+
cigareta, pušenje, duvan, cigara, duvanski dim Foto: Mondo/Goran Sivački

Cigarete su poskupjele početkom ove godine kao posljedica konstantnog usklađivanja akcizne politike BiH i EU, dok je cijena 67 vrsta dodatno porasla od početka marta.

Novo poskupljenje uslijedilo je početkom ovog mjeseca jer je kompanija "Filip moris" korigovala cjenovnik za osam, a mostarski "Atako" za šest vrsta cigareta.

Prema novim cjenovnicima, cigarete kompanije "Filip moris" "marlboro flavor plus" i "marlboro blue beyond" poskupjele su za 20 feninga po paklici i koštaju šest maraka. Dvije vrste "marlboro touch" sada koštaju 5,30 maraka, što je za deset feninga više nego ranije, piše "Glas Srpske".

Za isti iznos skuplje su cigarete "chesterfield crown 40" i "chesterfield crowaqua" koje sada koštaju 4,30, odnosno pet maraka. Za paklicu cigareta "eva divine slims" i "eva mistique slims" pušači od početka mjeseca izdvajaju pet maraka, što je za 20 feninga više u odnosu na mart.

Kada je riječ o cigaretama "Ataka", prema novom cjenovniku za paklicu cigareta "West Red", "West Silver", "Boss Lassic", "Boss Gold", "Boss Blue" i "Boss Blue Slim Style" potrebno je izdvojiti 4,60 maraka.

Banjaluka: Oni puše, a nama zabranjuju (VIDEO)

Cigarete na tržištu BiH posljednjih godina neprestano poskupljuju zbog rasta akciza na ove proizvode. Agresivna akcizna politika, upozoravaju iz duvanske industrije, dovela je do niza štetnih efekata, među kojima je posebno izraženo drastično povećanje šverca i cijene duvanskih proizvoda na legalnom tržištu, dok je usljed pada potrošnje izostao i očekivani veći prihod države od akciza.

U cilju ograničenja daljeg rasta ovog nameta Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je u februaru donio odluku da bude formirana radna grupa koja će analizirati zakonske akte i predložiti rješenja kako bi bili ublaženi negativni efekti na tržištu duvanskih proizvoda. Radna grupa formirana je tek 12. marta, ali ni prvi sastanak nisu održali jer nije bilo kvoruma za sjednicu. U Upravnom odboru UIO očekuju da će se radna grupa sastati uskoro i ponuditi prva rješenja.

BiH u podizanju akciza na duvanske proizvode i sustizanju evropskih direktiva prednjači u regionu. Zbog takve politike cigarete u BiH su skuplje nego u Srbiji i Crnoj Gori, što je pospješilo prekogranični šverc.

Srbija, Makedonija, samoproglašeno Kosovo i Albanija su se odlučile za postepen rast akciza koji prati standard stanovništva, dok je Crna Gora tek prošle godine agresivno podigla ovaj namet i odmah osjetila prve negativne efekte na svom tržištu.

Ostale vijesti