Protest oštećenih zbog podrške „Pravdi za Davida“

Nekoliko samohranih majki, zaposlenih u MUP-u RS, te nekim republičkim institucijama, dobili su premještaj na radna mjesta udaljena i preko 100 kilometara od mjesta gdje žive.

3
A- A A+
protest Foto: Mondo/Brankica Spasenić

Tvrde da je razlog jer su javno podržavali ili bili članovi grupe „Pravda za Davida“. 

Vladinka Tomičić koja je od 2005. godine kao diplomirani pravnik zaposlena u MUP-u  RS je 16. oktobra u 14.30 sati dobila rješenje da se prebaci u Prijedor zbog “očekivanog povećanja obima posla”. Rješenje je imalo oznaku hitnosti da već sutradan mora početi da radi. 

“Rješenje je nezakonito i nakaradno. Obratila sam se odboru Državne uprave za žalbe i inspekciji rada. Niko se još nije oglasio. Od početka sam član grupe Pravda za Davida, a ovo rješenje budi sumnju da sam zbog podrške porodici Dragičević dobila nezakonito rješenje. Proživljava veliki stres, kao i moje dijete”, kazala je Tomičić. 

Ona je kazala i da je premještaj u MUP-u RS dobila i njena radna kolegica, samohrana majka Dragana Kljajić, da iz Banje Luke ide u Mrkonjić Grad.

Tomičić je ispričala i da je prije izbora dobijala upozorenja kolega iz MUP-a RS da odustane od Pravde za Davida, jer je svi prate.

Draško Stanivuković (PDP) je kazao kako trenutno ima oko 15 ovakvih majki koje su doživjele istu sudbinu. Istakao je i primjer Brankice Stupar iz Zavoda za statistiku RS, koja je premještena u Doboj.

“Viđena je na skupovima koja izražavaju drugačija uvjerenja. Nema drugog objašnjenja zašto”, dodao je Stanivuković.

On je kazao da današnja namjera nije da se prave “protesti i galama”, nego da se pozove na moralnu odgovornost.

Odbornik NDP-a Mirna Savić - Banjac je apelovala na ljude da se ne boje, i ne misle da se to njima ne može dogoditi. 

“Ako želite da neko stane iza vas kada vam se desi nepravda, morate i danas drugima pružiti podršku”, istakla je Savić - Banjac.

Ostale vijesti