• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud BiH o slučaju Obradov i drugi: Hitno istražiti navode o brutalnom zlostavljanju sarajevske policije

Slučaj u kojem su ubijena dvojica pripadnika MUP Kantona Sarajevo

policija Izvor: Fena/Arhiv

Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju Miloša Obradova, Stefana Samardžije i Srđana Sokolovića i utvrdio da je došlo do povrede njihovih prava zagarantovanih Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda, a u vezi (ne)sprovođenja istrage sarajevskog tužilaštva na osnovu njihovih navoda o brutalnom zlostavljanju policije.

Ustavni sud BiH je zatražio od Kantonalnog tužilaštvo Kantona Sarajevo da bez odlaganja preduzme radnje radi otklanjanja povrede prava trojice apelanata, te da ih u roku tri mjeseca obavijesti šta su preduzeli.

Možda će vas zanimati

Obradov, Samardžija i Sokolović su se 26. oktobra 2018. godine odazvali na poziv pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) koja ih je zatim uhapsila i predali ih MUP-u Kantona Sarajevo, a nalog za hapšenje odnosio se na slučaj u kojem su ubijena dvojica pripadnika MUP KS rano ujutro tog dana.

Trojica tada uhapšenih, navode da su odmah nakon što su uvedeni u prostorije MUP KS pretučeni, zlostavljani, vrijeđani, mučeni. Zbog toga su već 1. novembra 2018. godine podnijeli krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu protiv više „NN osoba“ zbog sumnje da su sa direktnim umišljajem počinili krivično djelo nanošenje teške tjelesne povrede i zlostavljanje u obavljanju službe.

Takođe, predložili su da se utvrdi identitet osoba „koji su nosili maske na licu u prostorijama MUP KS i koji su ih pretukli“, da se hitno otvori istraga, te obave saslušanja i pribavi njihova medicinska dokumentacija iz službe hitne pomoći u Palama gdje im je pružena pomoć.

Oko mjesec dana kasnije, Obradov, Samardžija i Sokolović su tužilaštvu čak dostavili fotografije četiri osobe, koje su prepoznali sa TV-a, kao lica koja su ih zlostavljala.

„Apelanti (Obradov, Samardžija i Sokolović opa.a.) navode da su se odazvali na poziv SIPA-e, te da su potom predati pripadnicima MUP KS. Nakon sto su uvedeni u prostorije MUP KS, odmah nakon zatvaranja ulaznih vrata, lica u tamnim uniformama, koja su nosila maske na licu, zajedno sa inspektorima MUP KS koja su Obradov, Sokolović i Samardžija prepoznali, počeli su da ih udaraju pesnicama, nogama i palicama u trajanju od oko 15 minuta“, stoji u navodima iz apelacije koje je razmatralo vijeće Ustavnog suda BiH.

Navedena trojka objašnjava da su udarani pretežno u predjelu glave, leđa i stomaka što je rezultiralo lomovima, obilnim krvarenjem iz usta i nosa, te podlivima.

Nakon toga su odvedeni u posebne prostorije „gdje je zlostavljanje nastavljeno“, te je detaljno navedeno šta im je rađeno klještima, da su konstantno vrijeđani i prijećeno im je odsjecanjem udova i likvidacijom, udarani su pištoljima, noževima su im zarezivane uši i drugo, što je trajalo do jutra kada su pušteni da idu kući.

„Apelanti ukazuju da su prisiljavani da klanjaju, da im je puštan ezan za dženazu i da su vrijeđani na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Navode da su pretrpili teške tjelesne povrede, da je jednom apelantu polomljena ruka i nagnječen bubreg, te je silovan kišobranom, da je za vrijeme torture tri puta gubio svijest“, dodaje se u apelaciji.

U apelaciji se dalje navodi da je jedan od apelanata još jednom, mjesec dana kasnije, ispitivan u prostorijama MUP KS, „gdje su ga ovlaštena službena lica tjerala da skoči sa četvrtog sprata“.

„Apelanti napominju da nisu saslušavani, da im nisu postavljena pitanja u vezi predmeta zbog koga su uhapšeni, da su samo zlostavljani. Takođe je navedeno da se u ovaj slučaj uključio evropski komitet za prevenciju mučenja i nečovječnog postupanja ili ponižavanja i kažnjavanja, koji su saslušali apelante i preuzeli medicinsku dokumentaciju“, stoji i predmetu koji je razmatrao Ustavni sud BiH.

U odgovoru iz Tužilaštva KS, ističe se da su navodi iz apelacije koju su podnijeli Obradov, Samardžija i Sokolović , a koje zastupa advokat Bojan Veselinović, u potpunosti netačni , te da još nije donesena naredba o sprovođenju istrage, te samim tim nije preduzeta ni jedna radnja kojom bi se navedena istraga opstruisala.

Tvrde i da su zatražili medicinsku dokumentaciju, te službene zabilješke policije, a da će se u daljem radu na ovom predmetu „preduzeti i druge potrebne radnje u što kraćem roku radi donošenja tužilačke odluke“.

„Navode koji se odnose na to da su fizički i psihički zlostavljani zbog toga što su pripadnici srpske nacionalnosti, je nepotrebno i komentarisati. Za to nema nikakvog osnova i baziraju se isključivo na pretpostavci advokata Veselinovića za koje nije dao nikakav osnov, niti dokaz, uz napomenu da u MUP KS, kao i u bilo kojoj drugoj agenciji na teritoriji BiH, rade pripadnici sva tri konstitutivna naroda i ostalih. Samim tim je ovakva teza potpuno neutemeljena i paušalna, te može predstavljati obilježje krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti“, objašnjava tužilaštvo u svom odgovoru Ustavnom sudu BiH.

Vijeće Ustavnog suda BiH zapaža da je, po krivičnoj prijavi Obradova, Samardžije i Sokolovića, tužilaštvo sprovelo svega četiri radnje, pri čemu je očigledan veliki vremenski razmak među njima, kao i da još nema nikakve tužilačke odluke.

Ustavni sud podsjeća da svaki nedostatak istrage koji znatno umanjuje njenu sposobnost da utvrdi okolnosti slučaja ili odgovornu osobu, rizikuje da prekrši traženi standard efikasnosti.

„S obzirom na to, Ustavni sud smatra da postupanje tužilaštva u ovom slučaju nije bilo ažurno, a rezultat je da dvije godine i šest mjeseci nakon dogođaja, tužilaštvo 'analizira' predmet 'u cilju donošenja odluke'“, stoji u odluci Ustavnog suda BiH.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE