• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se desilo kad je Mladen Dulić prijavio snimak policiji: "Tužiocu je rečeno da se radi o šali"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Tužilac tvrdi da informacije koje su dobijene iz policije u Laktašima, kada je nesrećni mladić prijavio sporni snimak, nisu bile dovoljne da bi se znalo o kojem tačno krivičnom djelu se radi.

 Tužilaštvo i policija prijava snimka Mladena Dulića policiji Izvor: Facebook/screenshot

Mladen Dulić je prije samoubistva prijavio sporni snimak policiji u Laktašima, o čemu je tužilaštvo obaviješteno, ali im je rečeno da je "u pitanju šala" i da Dulić traži da policija pozove Mladena Trišića kako bi izbrisao snimak s telefona.

Iz Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci je u opširnom saopštenju danas rečeno da te informacije nisu bile dovoljne da bi se znalo o kojem tačno krivičnom djelu se radilo, jer tužilac nije imao na uvid fotografije ni video snimke iz telefona.

Tek sljedećeg dana, nakon samoubistva, tužilac je obaviješten da je snimak podijeljen na društvenim mrežama, a nakon što je snimak pregledan istog momenta je ovo kvalifikovano kao neovlašteno fotografisanje i naloženo je da se odgovorni liše slobode.

Saopštenje je, iako se to direktno ne navodi, stiglo kao odgovor na jučerašnju izjavu ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača da policija nakon Dulićeve prijave nije mogla drugačije reagovati jer je tužilac, nakon što su ga obavijestili, rekao da nema elemenata krivičnog djela.

Dulić je snimak prijavio policiji, a nakon toga izvršio samoubistvo, objavio je Mondo u ponedjeljak.

"Postupajući dežurni tužilac je preduzimao sve radnje iz svoje nadležnosti u skladu sa obavještenjima i količinom informacija kojima je raspolagao u datom momentu. Dakle, evidentna je razlika u količini i kvalitetu dobijenih informacija od ovlaštenih službenih lica, prilikom prvog obavještavanja dežurnog tužioca, a vezano za pristupanje oštećenog Mladena Dulića u Policijsku stanicu Laktaši, radi brisanja fotografija i video snimaka sa telefona Trišić Veljka", saopšteno je iz Okružnog javnog tužilaštva.

Pročitajte i ovo

Dalje se navodi da je tužiocu od strane ovlaštenog službenog lica prezentovano da se radilo o šali i da oštećeni želi samo da se pozove lice po imenu Veljko Trišić i da snimak i fotografije obriše iz svog telefona. U tom trenutku, kažu u Okružnom tužilaštvu, nisu znali da je snimak na društvenim mrežama.

"O dijeljenju na društvenim mrežama dežurni tužilac je obaviješten sledeći dan, 29.10.2022. godine, kada ga je ovlašteno službeno lice obavijestilo da je snimak podijeljen na društvenim mrežama, navodeći da se video snimak može pogledati na društvenoj mreži „Jutjub.“ Nakon što je tužilac pregledala snimak na društvenoj mreži, istog momenta je naložila da se djelo kvalifikuje kao krivično djelo neovlašteno fotografisanje iz člana 156 stav 1 KZ RS i lica koja su načinila i distrubuirala snimak liše slobode. Ovlaštena službena lica PS Laktaši su po tom postupila, kao što su postupila i po drugim istražnim radnjama koje je tužilac naložila".

U nastavku pročitajte detaljno obrazloženje Okružnog javnog tužilaštva o postupku kvalifikovanja krivičnog djela 

"Okružno javno tužilaštvo obavještava javnost vezano za izjave u medijima, a koje se tiču nekvalifikovanja krivičnog djela „ugrožavanja,“ te „grubog povrijeđivanja zakona, jer tužilac nije izdao naredbu za uklanjanje snimka,“ pretpostavljamo da se mislilo na krivično djelo ugrožavanje sigurnosti iz člana 150 stav 1 KZ RS, a stav 1 citiramo u cjelosti:

„Ko ugrozi sigurnost nekog lica ozbiljnom prijetnjom da će njega ili njemu blisko lice lišiti života, teško tjelesno povrijediti, lišiti slobode ili oteti, ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom ili nekom drugom opšteopasnom radnjom ili sredstvom, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine,“ a za koje i nije bilo elemanata bića krivičnog djela.

Nadalje tužilaštvo obavještava javnost da naredbe izdaje sud, na prijedlog ovlaštenih službenih lica, uz saglasnost postupajućeg tužioca. Zakonom o krivičnom postupku RS jasno je definisano koje to sud naredbe može izdati, pri čemu, naredba za uklanjanje snimaka sa društvenih mreža, kao takva uopšte nije propisana.

Ukoliko su ovlaštena službena lica smatrala da je moguće izdati takvu naredbu, trebala su tužiocu prezentovati snimak sa društvene mreže ili mreža, i dostaviti obrazložen prijedlog potkrijepljen dokazima, kako bi tužilac dao saglasnost, što je u ovom slučaju izostalo, kao i svi dokazi, koji dokazuju dijeljenje video snimka na društvenim mrežama.

Okružno javno tužilaštvo postupa u skladu sa članom 3 Uputstva o postupanju i saradnji ovlaštenih službenih lica i tužioca u provođenju radnji dokazivanja u toku istrage, a koje je doneseno od strane glavnog republičkog tužioca Republike Srpske, u kojem je navedeno da su ovlaštena službena lica dužna obavijestiti tužioca samo za krivična djela za koja su zaprijećene kazne zatvora od pet godina i više, a za sva ostala počinjena krivična djela ispod pet godina, imaju ingerencije i nadležnosti da provedu istražne radnje bez nadzora tužioca.

Tužilaštvo će po zaprimanju izvještaja od strane nadležne policijske stanice, predmet u redovnoj proceduri dodijeliti tužiocu, koji će dalje predmet uzeti u rad, sprovesti istragu, prikupiti dokaze i činjenice, te po kompletiranju istog i završetku istrage donijeti odgovarajuću tužilačku odluku".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE