• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sve zemlje regiona se suočavaju sa sličnim problemima": Održan prvi sastanak u okviru "Regionalne agende 2020-2030"!

Autor Dragana Božić

Početak saradnje za budućnost regiona

 "Sve zemlje regiona se suočavaju sa sličnim problemima": Održan prvi sastanak u okviru "Regionalne agende 2020-2030"! Izvor: MONDO

U nedjelju 6. decembra održan je prvi sastanak u okviru projekta "Regionalna agenda 2020-2030", a na tom onlajn događaju su se sastali članovi Izvršnog i Nadzornog odbora Akademije za razvoj demokratije – regionalne inicijative koju su pokrenuli mladi lideri iz regiona Jugoistočne Evrope.

Tako su u diskusiji, između ostalih, učestvovali i Aleksandra Jerkov, članica Upravnog odbora Regionalne akademije, poslanik Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, zastupnik u Hrvatskom saboru Bojan GlavaševićSenida Mesi, članica parlamenta Albanije, Špetim Gaši predstavnik civilnog sektora sa Kosova, državna sekretarka za EU integracije Sjeverne Makedonije Kalinka Gaber, Zoran Ilievski iz Globalnog savjeta za toleranciju i mir, savjetnica u Vladi Slovenije i potpredsjednica žena Partije evropskih socijalista Mija Javornik, bivši ministar za evropske integracije i glavni pregovarač za priključenje Crne Gore EU Aleksandar Andrija Pejović, Nataša Vučković ispred Centra za demokratiju, kao i brojni drugi predstavnici NVO.

Predsjednik Upravnog odbora Regionalne akademije, Balša Božović, u svom izlaganju, istakao je da se sve zemlje regiona suočavaju sa sličnim problemima - nezaposlenost, siromaštvo, nepoštovanje zakona, odlazak mladih.

U tom smislu, neophodan je, kako ističe, novi plan.

"'Regionalna Agenda 2020-2030' podrazumijeva jasne korake, rješenja i nove politike, a cilj je demokratizacija i modernizacija društva, povezivanje i bolja saradnja sa zemljama u okruženju, ali i pružanje nade građanima Zapadnog Balkana, da odlazak nije jedino rješenje i da je uz jačanje lokalnih zajednica, dijalog i razumijevanje, bolji život u regionu moguć i ostvariv", ističe se u saopštenju.

Ovaj projekat podržali su Ambasada Švajcarske u Srbiji, Friedrich Ebert Stiftung i Olof Palme International Centre. Tim povodom, Njegova ekselencija, Urs Schmid, ambasador Švajcarske u Srbiji, direktor Friedrich Ebert Stiftung u Srbiji, dr Max Brandle kao i direktor Olof Palme International Centra za Zapadni Balkan, Johan Šmit uputili su riječi podrške predstavnicima Regionalne akademije i pozdravili buduće inicijative.

Novoosnovana Akademija za razvoj demokratije za cilj ima da cijeli region i zemlje koje ga čine postanu "istinski demokratska, moderna, razvijena, pravedna i solidarna društva u kojima građani žive dostojanstveno, mladi vide svoju budućnost, institucije rade nezavisno, a ljudska prava se poštuju bez izuzetka".

"Jasno je da ovaj posao nijedna od zemalja ne može da uradi sama i da je neophodno da na ovomposlu sve naše države sarađuju, bez obzira na dnevno-politička dešavanja i marketinške potrebe političkih elita", navodi se iz te akademije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE