U Drvaru otvoreni ''Dani drvarske drenjine'', a na Tjentištu održana ''ajvarijada''.
Ako je ljeto vrijeme kada se održava najviše muzičkih festivala, onda je jesen u svakom slučaju doba tokom kojeg dominiraju manifestacije posvećene hrani i piću.
''Dani drvarske drenjine'', posvećeni čuvenoj rakiji koja se pravi u drvarskoj kraju su jedan od najpoznatijih takvih događaja.
''Dani drenje'' su počeli, a na otvaranju je načelnik opštine Drvar Goran Broćeta istakao da "Dani drvarske drenjine" doprinose popularizaciji Drvara kao ekološko-turističke destinacije i da je neophodno održati tradiciju ovog kraja, jer je jedinstvena.
Član Organizacionog odbora manifestacije Suzana Jović rekla je Srni da je cilj ove lokalne zajednice da brendira drenjinu kao drvarski proizvod i da po tome bude prepoznatljiva.
"Zbog toga nam je značajno što `Dani drvarske drenjine` svake godine okupljaju sve više učesnika i posjetilaca. Nadamo se da ćemo nastaviti da trajemo i da će naš zavičaj opstati", istakla je Jovićeva.
Na "Danima drvarske drenjine" učestvovalo je nekoliko kulturno-umjetničkih društava, a za posjetioce su bile organizovane igre u ispijanju soka od drenjine i jedenju drenjina.
"Učenici osnovne i srednje škole organizovali su prikupljanje dobrovoljnih priloga, kako bi omogućili odlazak na ekskurziju i onim đacima čiji roditelji ne mogu da plate troškove", rekla je Jovićeva.
Manifestacija "Dani drvarska drenjine" održana je na lokalitetu Spomen-kompleksa "25. maj 1944", a pokrivitelji manifestacije su Opština Drvar i Javna ustanova "Centar za kulturu i sport", dok je suorganizator Udruženje "Drvarska drenjina".
Na Tjentištu spremali ajvar
Istovremeno, u Nacionalnom parku “Sutjeska” danas je održana manifestacija “Ajvarijada” kojom je počela kampanja “Zdrava hrana – Sutjeska”, u okviru koje će se brendirati proizvodi pripremani u Nacionalnom parku.
Proizvodi se pripremaju na potpuno prirodan način, po tradicionalnim recepturama, koje se prenose sa koljena na koljeno. Desetak ekipa ispred restorana “Komlen” u Dolini heroja pravilo je ajvar po domaćoj recepturi, a brojni gosti i posjetioci imali su priliku da degustiraju i kupe ajvar za svoje potrebe.
Kako je rečeno u Nacionalnom parku “Sutjeska”, osim “Ajvarijade”, u okviru kampanje planirane su brojne aktivnosti, poput pripreme sokova, džemova, slatka od borovnica, brusnica, šljiva i drugog voća koje raste u Parku, potom priprema sezonskih salata, turšija, ajvara i ostalih tradicionalni proizvoda. Vršiće se i prerada i pakovanje ljekovitog i aromatičnog bilja, čajeva, meda i drugih prirodnih proizvoda tokom cijele godine.