• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlučeno: Rad nedjeljom u tržnim centrima do 22h

Odbornici Skupštine grada Banjaluka prihvatili su danas dopunu odluke koja omogućava trgovačkim centrima da rade nedjeljom do 22.00 časa.

Komentarišući usvojeno gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je rekao da je to radno vrijeme i trgovačkih centara u regionu, sa kojima želi da bude konkurenta Banjaluka, koja je dobila najveći regionalni šoping mol.

"Banjaluka se ustvari nalazi na klackalici između svog konceptualnog budućeg razvoja. Da li smo jedna industrijska varoš iz osamdesetih godina ili smo ono što je i zvanično novi status ovog grada" glavni grad Republike Srpske i regionalni centar. A glavni grad sa sobom nosi i drugačiji život i ritam, drugačije cijene, nosi i buku i događaje i drugačije radno vrijeme", rekao je Radojičić.

Ono što se svjesno ili nesvjesno brka kod ove odluke, kako je istakao – jeste da se odlukom o radnom vremenu tržnog centra ne reguliše radno vrijeme radnika.

"Radno vrijeme radnika je propisano Zakonom o radu i granskim kolektivnim sindikalnim ugovorom. Prema tome, ako fabrika radi 16 sati to ne znači da i radnik toliko radi, nego on radi osam sati. Ako radi duže od toga, onda je to pitanje sindikata, inspekcije i poslodavca da li krši druge zakone i nije pitanje radnog vremena", pojasnio je Radojičić.

Osvrćući se na datu mogućnost trgovačkim centrima da rade nedjeljom do 22 časa, predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić kazao je da nije u nadležnosti Grada da utvrđuje radno vrijeme radnika , ističući da je to stvar Zakona o radu koji je jasno propisao 40 sati sedmično i to je stvar sindikata, poslodavca i inspekcije koja to treba da kontroliše.

"Grad samo daje mogućnost da objekat može da radi", rekao je Talić i dodao da će lično tražiti da inspekcija mora vršiti nadzor da se ni jednog trenutka ne krši prava radnika i da ni jednog trenutka ne budu zloupotrebljena prava radnika i Zakona o radu.

Odbornici opozicije u gradskom parlamentu su poručili da neće podržati izmjenu odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada jer smatraju da njome neće biti poštovana prava radnika.

"Da živimo u uređenom okruženju, poslodavci bi pitali svoje radnike da li žele da rade do kasno nedjeljom", rekla je odbornik Kluba Saveza za promjene Mirna Savić Banjac.

Potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka Milan Milaković rekao je, tokom rasprave, da je potrebno usvojiti ovu odluku ukoliko Banjaluka želi da prati regionalne trendove, navodeći da u Austriji nedjeljom ništa ne radi, dok u ostalim zemljama u regionu tržni centri nedjeljom rade.

Ključ grada Arslanagiću i Mićeviću

Odbornici Skupštine grada Banjaluka prihvatili su danas Nacrt rebalansa ovogodišnjeg budžeta od 144.370.000 KM, što je za 10,5 miliona KM ili 7,8 odsto više nego planirani budžetski iznos. Nacrt je upućen u javnu raspravu, koja će trajati od 11. do 15. aprila tokom koje će zainteresovani imati priliku da iskažu svoje prijedloge, primjedbe i sugestije na taj dokument.

Odbornici su donijeli odluku i o komunalnim taksama prema kojoj će veliki broj organizacija civilnog društva, kao i brojna preduzeća biti u povoljnijem položaju. Između ostalog, ovom odlukom smanjene su komunalne takse za privrednike, pa tako, recimo, za auto-škole taksa je snižena sa 260 KM na 150 KM, a kada je u pitanju nevladin sektor, praktično za sva udruženja takse su snižene u rasponu od 40 do 150 maraka.

Prema ovoj odluci, udruženja koja okupljaju lica sa invaliditetom, udruženja koja u partnerstvu sa gradom i uz podršku Centra za socijalni rad pružaju socijalne usluge svojim korisnicima te neprofitna udruženja humanitarnog karaktera, plaćaće komunalnu taksu 40 KM, umjesto dosadašnjih 360 KM. Snižena je i taksa za kulturno-umjetnička društva, sa 360 na 60 KM.

Danas je usvojena i odluka o javnim parkiralištima i garažama na teritoriji grada kojom je predviđeno da, osim gradskih službi, uslugu javnih parkinga mogu organizovati i privatne kompanije.

Na današnjoj sjednici usvojena je i odluka o izmjenama odluke o isporuci toplotne energije, kojom se uvode jasne i precizne procedure u slučaju isključenja sa sistema daljinskog grijanja, ako i odluka o zaključivanju sporazuma između Banjaluke i Kumanova.

Parlament je usvojio i izvještaj o realizaciji Programa rada Skupštine u prošloj godini, kao i izveštaji o radu za prošlu i programi rada za ovu godinu: Gradske razvojne agencije, Centra za socijalni rad i Fondacije Inovacioni centar Banja Luka. Plan utroška sredstava za tehničko opremanje Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Grada Banja Luka u 2019. godini takođe je podržan na ovom 31. zasjedanju, kao i više tačaka iz oblasti prostornog planiranja.

Još iz INFO

Komentari 3

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Politika

Evo moja zena radi bez slobodnog dana, jednu nedelju radi obe smijene, da bi bila sledecu slobodna, kazu takva je politika firme. Ma s.... im se na politiku!

prokrust

Nadam se da ce i ministarska djeca raditi nedeljom do 22h,to vam zelim.

Xy

Nije bitno radno vrijeme trznih centara, neka rade 24h. Bitno je da radnici ne rade prekovremeno i da su im plate za rad u vrijeme praznika i vikendom uvecane, prema vazecim zakonima. To zahtijeva povecan broj radnika, smanjice se nezaposlenost. Vazno je i da inspekcijski organi rade svoj posao, ali i da radnici prijave nepravilnosti. Doduse to danas nije praksa, niti radnici, zbog straha da ce ostati bez posla, prijavljuju nezakonitosti, niti inspekcija radi svoj posao. Mnogo je primjera da radnici imaju jedan slobodan dan u 15 radnih, zato sto rade nedjeljom. A u svijetu se radna sedmica smanjuje na 4 radna dana, jer se pokazalo da ima isti ucinak.

MONDO REPORTAŽE