Stopa nataliteta u BiH najniža u Evropi | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Stopa nataliteta u BiH najniža u Evropi

Autor SRNA
Autor SRNA

Stopa nataliteta u BiH je najniža u Evropi, budući da statistički na jednu ženu dođe 1,3 djece, a evidentan je i veliki problem odlaska mladih, upozorila je direktor Populacionog fonda UN Istočne Evrope i Centralne Azije Alana Armitaž.

Armitaževa je ukazala da je u ovom regionu došlo do dramatičnih promjena kada je riječ o demografskim promjenama, jer se sve manje ljudi odlučuje da ima više djece ili da ima djecu uopšte.

"Manje djece znači da stanovništvo u Jugoistočnoj Evropi postaje sve manje i starije, tako da su vlade u ovim zemljama zabrinute zbog ovog problema koji može dovesti do toga da infrastruktura države postane neodrživa", rekla je Armitaževa na dvodnevnoj konferenciji "Populacijska dinamika, ljudski kapital i održivi razvoj u Jugoistočnoj Evropi", koja je počela danas u Sarajevu.

Možda će vas zanimati

Prema njenim riječima, rješenje je stvaranje okruženja koja su pozitivna i podsticajna i u kojima mladi žele da žive, mogu da ostvare ambicije, te izgrade budućnost kakvu žele.

Ona je istakla da region Jugoistočne Evrope ima najvišu stopu nezaposlenosti mladih globalno, dodajući da se u ovim zemljama veliki procenat mladih ne obrazuje, a nisu ni zaposleni, zbog čega nastoje da odu.

Armitaževa je navela da u zemljama Jugoistočne Evrope ima mnogo talentovanih mladih, ali je potrebno naći način za iskorištavanje njihovog potencijala.

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Adil Osmanović ponovio je da se BiH susreće sa negativnim trendom odlaska mladih, ali i građana srednje dobi, koji odlaze u razvijene zemlje radi pronalaska posla i boljih mogućnosti.

Prema njegovim riječima, iz BiH odlaze ne samo oni koji nemaju posao, već i oni koji su imali zaposlenje u zemlji, ali idu za većim mogućnostima jer su plate male.

"BiH u saradnji sa UN i drugim nevladinim organizacijama pokušava da da odgovor na ovo izazovno i teško pitanje. Nismo srećni što se nalazimo u samom vrhu kada je riječ o odlasku, prije svega, mladih iz BiH", rekao je Osmanović.

Prema njegovim riječima, u rješavanje ovog problema moraju se uključiti svi nivoi vlasti u BiH.

PROČITAJTE I OVO: "Imaćemo svega, ali nećemo imati kome dati"

Osmanović je rekao da je u BiH potrebno izraditi strategije koje se odnose na ekonomski razvoj, populaciju, poboljšanje zdravstvene zaštite, obrazovnog sistema, kojim bi mladima bilo ponuđeno ono što očekuju, a to su veće mogućnosti.

"Nakon zaključaka sa ove konferencije, održaćemo sastanak sa predstavnicima resornih ministarstava u zemlji kako bismo radili na izradi konkretnih strategija koje mogu dati konkretna rješenja", rekao je Osmanović.

Vođa istraživačkog tima Instituta za demografiju u Beču Tomaš Sobotka rekao je da se zemlje Jugoistočne Evrope suočavaju sa velikim smanjenjem broja stanovnika, ali i njihovim starenjem.

"Uzrok je niska stopa fertiliteta, kao i odluka mladih da odu iz svoje zemlje kako bi pronašli zaposlenje i formirali porodicu u drugim regijama", istakao je Sobotka i dodao da neke zemlje u regionu imaju trendove emigracije, bez obzira što je u zemlji zabilježen znatan ekonomski razvoj.

Prema njegovim riječima, potrebno je stvoriti prijateljsko društvo koje će biti usmjereno na porodicu i mlade, zbog čega je potrebna bolja ekonomija.

Sobotka je naveo primjer Estonije koja u posljednjih nekoliko godina omogućava da oba roditelja odu na porodiljsko odsustvo na dvije do tri godine i da tokom čitavog odsustva primaju punu platu, a mogu i povremeno da rade.

Ova konferencija okupila je predstavnike vlasti, akademske zajednice, civilnog društva, UN i drugih međunarodnih multilateralnih institucija u Jugoistočnoj Evropi.

Organizator Konferencije je Populacioni fond UN u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, Savjetom za regionalnu saradnju i Ekonomskom komisijom UN za Evropu. 

Povezane vijesti

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE