• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U akciji "Kastel" privedeni policajci

U policijskoj akciji "Kastel" privedeno više policijskih službenika, među kojima i komesar Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić, saznaje Srna.

 U akciji "Kastel" privedeni policajci Izvor: MONDO

Akcija "Kastel" provodi se po nalogu Tužilaštva BiH na teritoriji Bihaća, Cazina i Velike Kladuše.

Internet portal Sarajevo-x, pozivajući se na nezvanična saznanja, prenosi da su među privedenima i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona Esad Bašagić i vijećnik SDA u Opštini Bihać Adnan Alijagić.

U akciji "Kastel" izvršeni su pretresi više od 40 objekata i priveden je veći broj osoba, od kojih su većina visokopozicionirani policijski službenici i politički funkcioneri, saopšteno iz Tužilaštva BiH.

Akcija je usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje lica osumnjičenih za krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi sa krivičnim djelima zlouporabe položaja ili ovlaštenja, privednog kriminala, te primanja i davanja mita, dara ili drugih oblika koristi.

Sarajevo-x nezvanično saznaje da se privedeni terete za nezakonito dodjeljivanje i namještanje poslova u MUP-u i Ministarstvu zdravstva Unsko-sanskog kantona. Osumnjičeni su navodno zapošljavali osobe sa srednjom stručnom spremom na štetu osoba sa fakultetskim diplomama.

Srna saznaje da akcija "Kastel" još traje, a da su lica lišena slobode privedena na kriminalističku obradu u Regionalnu kancelariju Sipe u Banjaluci.

U akciji, koju koordiniše Tužilaštvo BiH, učestvuje oko 400 policijskih službenika iz Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa), te kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona i policija Brčko distrikta.

Zbog velikog obima potrebnih aktivnosti, na terenu se nalazi operativni štab Tužilaštva BiH, koji sačinjavaju četiri tužioca, isljednici, stručni saradnici i administrativno osoblje Tužlaštva BiH, a akciju vodi i kooridiniše glavni tužilac BiH Milorad Barašin.

U saopštenju za javnost Tužilaštva BiH navodi se da je ova akcija rezultat višemjesečne koordinirane i temeljite istrage koju provodi Posebno odjeljenje za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE