• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH i Srbija sarađuju u zaštiti od katastrofa

BiH i Srbija potpisale su danas u Sarajevu Sporazum o saradnji u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa.

 BiH i Srbija sarađuju u zaštiti od katastrofa Izvor: MONDO

Sporazum je potpisan sa ciljem da, u skladu sa mogućnostima, pomognu jedna drugoj u slučaju katastrofa kada strana koja traži pomoć nije u mogućnosti da se suprotstavi posljedicama katastrofa svojim sredstvima.

Sporazum je u ime BiH potpisao ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Sadik Ahmetović, a u ime Srbije ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Ahmetović je na konferenciji za novinare nakon čina potpisivanja sporazuma istakao da je ovaj dokument izraz zajedničke opredijeljenosti dvije države da intenziviraju i unaprijede saradnju u oblasti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Prema njegovim riječima, ovim sporazumom će biti ubrzane procedure u međusobnoj pomoći dvije zemlje u borbi protiv prirodnih katastrofa.

Podsjetivši da je u BiH u posljednja dva mjeseca zbog obilnih kiša i porasta nivoa rijeka došlo do poplava i klizišta u kojima je stradalo nekoliko ljudi, veliki broj građana bio prinuđen da napusti svoje domove, te pričinjene ogromne materijalne štete, on je istakao da ovakve pojave direktno opominju i upućuju sve države regiona na nezamjenjivu ulogu međusobne saradnje i razumijevanja u rješavanju međudržavnih, nacionalnih, bezbjednosno-političkih, ekonomskih i drugih važnih pitanja mira i stabilnosti u regiji.

On je istakao opredijeljenost i spremnost BiH u podjeli odgovornosti na lokalnom, regionalnom i međunarodnom planu u odgovoru na sve vrste vanrednih situacija.

Ahmetović je podsjetio da je BiH potpisala sporazume o saradnji u zaštiti od prirodnih ili drugih katastrofa sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom, te izrazio nadu da će uskoro potpisati i sa Slovenijom.

''Stoga, pred svima nama je veliki zadatak da kroz uzajamnu saradnju i pomoć pokušamo rizike od prirodnih i drugih nesreća svesti na najmanju moguću mjeru, ali i biti u stanju pružiti brz i efikasan odgovor u slučaju da do njih dođe" - istakao je Ahmetović.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je saradnja dvije zemlje u pomoći u vanrednim situacijama bila dobra i bez sporazuma, ali da je korisno da je ona formalizovana s obzirom da sve zemlje u regionu imaju problem nedovoljnih kapaciteta suprostavljanja vanrednim situacijama.

"Sve što se dešava u regionu dešava se po sistemu spojenih posuda. Nemoguće je da se bilo koja od zemalja regiona sama bori protiv posljedica prirodnih nesreća" - ukazao je Dačić, iznoseći spremnost obje zemlje da sve svoje kapacitete zajednički koriste, da razmjenjuju kadrove, iskustva i pomažu u tehnologiji.

Dačić je govorio i o ideji zajedničkog regionalnog odgovora na prirodne katastrofe.

"Jedna od ideja je da Niš bude regionalni centar za odgovore na vanredne situacije zbog svog geografskog i infrastrukturnog položaja" - rekao je Dačić.

On je ukazao i da postoji veoma dobra saradnja MUP-a Srbije sa Ministarstvom bezbjednosti BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE