• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Potočarima sahranjivani i vojnici Armije BiH

U Memorijalnom centru Potočaru je, na osnovu podataka Centra za istraživanje ratnih zločina RS, sahranjen i veći broj pripadnika Armije BiH koji su poginuli u borbama sa pripadnicima Vojske RS, rekao je direktor ovog centra Janko Velimirović.

 U Potočarima sahranjivani i vojnici Armije BiH Izvor: MONDO

On je za "Fokus" rekao da je ove podatke Centar naveo i u tromjesečnom izvještaju u radu na projektu Srebrenica, koji je nedavno usvojila Vlada RS, dodajući da je Centar zadužen da utvrdi tačan spisak stradalih u Srebrenici i oko Srebrenice od 1991. do 1995. godine.

"Ovih dana upoređujemo spiskove žrtava bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici u julu 1995. godine sa stvarnim podacima o stradalim. Dobili smo skenirane matične knjige umrlih za opštinu Bratunac od 1992. godine do 2000. godine. Sada analiziramo podatake iz ovih matičnih knjiga kako bismo ustanovili vjerodostojnost podataka o poginulim i umrlim Bošnjacima kao i njihovoj povezanost sa učesnicima u Srebrenici jula 1995. godine" rekao je Velimirović.

On je dodao da se Centar obratio Sekretarijatu Haškog tribunala da im dostave osam dokumenata koji se odnose na DNK analize sahranjenih Bošnjaka u Potočarima, ali da do sada nisu dobili podatke ni od Tribunala ni od Memorijalnog centra Potočari.

Rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Staša Košarac rekao je da postoje neoborivi dokazi o tome da su u Memorijalnom centru Potočari sahranjeni i pripadnici 28. divizije Armije BiH, za koju postoji sumnje da su činili ratni zločin u tom regionu.

"Prema sadašnjim podacima, tamo su sahranjeni i drugi vojnici, koji su pripadali Armiji BiH, a bili su na prostoru Vlasenice i Šekovića. Imamo niz dokaza da se manipuliše brojem stradalih u Srebrenici, tako da je neophodno to pitanje riješiti" naglasio je Košarac, te dodao da je u srebreničkom kraju stradalo više od 3 299 civila srpske nacionalnosti, a oko 600 djece ostalo bez jednog ili oba roditelja.

On je naglasio da u Srebrenici nije bilo genocida, nego zločina i nad Srbima i nad Bošnjacima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE