• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holbruk trebao da svjedoči Karadžiću

Tim odbrane Radovana Karadžića, nakon informacije da je preminuo Ričard Holbruk, povući će svoj zahtjev da se američki diplomata pozove za svjedoka.

 Holbruk trebao da svjedoči Karadžiću Izvor: MONDO

Napominjući da Karadžić izražava žaljenje zbog smrti Holbruka, Karadžićev pravni savjetnik Piter Robinson saopštio je tokom jutrošnjeg zasjedanja da će odbrana izmijeniti svoj podnesak kojim je traženo izdavanje obavezujućeg naloga SAD i povući zahtjev da se Holbruk pozove za svjedoka.

Karadžić je, nakon što je prije dve godine uhapšen u Srbiji i prebačen u Hag, osporavao legitimitet Haškog tribunala da vodi postupak protiv njega, tvrdeći da je s američkim diplomatom sklopio sporazum da neće biti krivično gonjen ukoliko se povuče iz javnog života.

Glavni pretres protiv Karadžića nastavljen je saslušanjem novog svjedoka Tužilaštva, nekadašnjeg ratnog izvještača Bi-Bi-Si-ja Martina Bela.

Bel, koji je izvještavao iz bivše Jugoslavije od 1991. do 1995, pozvan je da govori o sukobima tokomu ovom periodu, o preuzimanju Zvornika u aprilu 1992, o opsadi Sarajeva i o uzimanju pripadnika UN za taoce u maju 1995.

On će takođe govoriti o svojim susretima sa optuženim i sa drugim članovima srpskog političkog i vojnog rukovodstva, uključujući Ratka Mladića.

Bel je ranije u Hagu bio svjedok Tužilaštva na suđenju nekadašnjem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS generalu Dragomiru Miloševiću i nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, dok je u predmetu protiv generala Hrvatskog vijeća obrane Tihomira Blaškića bio svjedok odbrane.

Karadžićeva odbrana je tražila da se Bel povuče sa liste svjedoka, jer se protivi svjedočenjima ratnih izvještača.

Bel je 30 godina bio ratni izvještač i izvještavao je iz stotinjak zemalja, iz 18 ratnih zona.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE