• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uručena ordenja zbog ukidanja viza BiH

Poslaniku u Evropskom parlamentu Tanji Fajon i visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku uručeni urdeni zbog podrške ukidanju viza građanima BiH

 Uručena ordenja zbog ukidanja viza BiH Izvor: MONDO

Evropski pokret u BiH danas je u Sarajevu, u znak zahvalnosti za podršku liberalizaciji viznog režima za BiH, uručio svoje najviše priznanje - Orden za posebne zasluge u procesu EU integracija, poslaniku u Evropskom parlamentu Tanji Fajon i visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku.

Fajon je izrazila zadovoljstvo što će građani BiH od sutra moći bez viza da putuju Evropom.

"To je veliki dan za građane BiH", rekla je Fajon i istakla da je EU ukidanjem viznog režima uputila BiH i njenim građanima poruku dobrodošlice.

Fajon očekuje da će bezvizni režim dovesti do toga da mladi više putuju, poboljšati ekonomsku i političku saradnju i građanima donijeti osjećaj slobode, osnovno ljudsko pravo svakog Evropljanina.

Prema njenim riječima, dalji koraci BiH ka evropskim integracijama zavisiće od odgovornosti domaćih političara.

"Očekujem da će nova vlast biti uskoro formirana i da će raditi za bolju budućnost građana, jer je BiH to zaslužila“, rekla je Fajon i ocijenila da je BiH u prethodnih nekoliko godina previše izgubila.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Incko rekao je da zasluge za viznu liberalizaciju pripadaju domaćim vlastima i ljudima poput Tanje Fajon.

"U svojstvu specijalnog predstavnika EU, na svakom sastanku sa svim međunarodnim faktorima isticao sam izuzetnu važnost bezviznog režima za građane BiH, da dobiju signal iz Brisela da su dobrodošli“, rekao je Incko.

Prema njegovim riječima, činjenica da su političari u BiH u relativno kratkom vremenu ispunili 174 uslova za bezvizni režim šalje poruku da bi, uz postojanje volje, velik i brz napredak mogao biti ostvaren i na drugim područjima.

Incko vjeruje da građani BiH neće zloupotrijebiti liberalizaciju viznog režima da traže azil u zemljama EU i da su dobro informisani o tome.

Visoki predstavnik izrazio je žaljenje zbog smrti tvorca Dejtonskog sporazuma američkog diplomate Ričarda Holbruka, koji je umro na dan potpisivanja ovog dokumenta.

Predsjednik Evropskog pokreta Predrag Praštalo ocijenio je da ukidanje viznog režima znači novi početak i novu evropsku budućnost za BiH.

"BiH prije i poslije ukidanja viza neće biti ista", rekao je Praštalo.

On je apelovao na sve građane BiH, a posebno na pripadnike romske manjine, da ne zloupotrijebe mogućnost putovanja Evropom bez viza.

Odlukom Skupštine Evropskog pokreta u BiH prvi nosioci Ordena za posebne zasluge u procesu EU integracija su, pored Fajonove i Inca, Miroslav Lajčak, Štefan File, Cecilija Malmstrom, Imre Varga, Savjet ministara BiH, ministarstva bezbjednosti i civilnih poslova BiH, Osman Topčagić, Igor Davidović i Samir Rizvo.

Ostalim dobitnicima priznanje će biti uručeno naknadno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE