• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Profesori rekorderi po uzimanju mita

Istraživanje Transparensi internešela BiH (TI BiH) pokazuje da 96 odsto građana smatra da visoko obrazovanje u BiH bilježi visoki stepen korupcije.

 Profesori rekorderi po uzimanju mita Izvor: MONDO

TI BiH podsjeća da je nedavno istraživanje u vezi s davanjem mita, a koje je obuhvatilo zvanja od policajca do sudije pokazalo da upravo najviši prosječan iznos mita u BiH "neslavno" pripada univerzitetskim profesorima i iznosi oko 1.700 KM.

Analize i istraživanja spomenute asocijacije pokazuju, takođe, da korupcija u privatnim i javnim univerzitetima sve više postaje ustaljen oblik ponašanja sa svim pogubnim posljedicama po društveni sistem vrijednosti, a dugoročno i po razvojne perspektive i evropski put BiH, prenosi "Sarajevo-x".

TI BiH podsjeća da pojava korupcije u visokom obrazovanju nije vezana samo za relaciju profesor - student u pogledu davanja mita za upis, polaganje ispita, različitih uvjetovanja... nego se radi o daleko širem spektru aktivnosti – od nelegalnog licenciranja, odnosno akreditiranja univerziteta, sticanja akademskih zvanja i zapošljavanja, do pojava plagiranja, zloupotrebe javnih sredstava, prevara, nepotizma...

U TIBiH očekuju da će se u BiH pristupiti sistematskom rješavanju pitanja vezanih za korupciju u viskoškolskim drugim nadležnim obrazovnim institucijama te pokrenuti ozbiljna kampanja po uzoru na zemlje koje teže ka članstvu u Evropskoj uniji (akcija "Indeks“ u Hrvatskoj i sl.), a sve radi maksimalnog suzbijanja koruptivnih aktivnosti koje poprimaju sve šire razmjere i ugrožavaju same temelje bh. društva i države.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE