• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan SSP sa EU!

Evropska unija potpisala je sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

 Potpisan SSP sa EU!  Izvor: MONDO

Sporazum je u ime Srbije potpisao potpredsednik vlade Božidar Đelić.

U ime EU SSP su potpisali evropski komesar za proširenje Oli Ren i šef diplomatije Slovenije kao predsedavajuće EU Dimitrij Rupel. Potpisivanju su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić i šef diplomatije Vuk Jeremić. Svečanom činu prisustvovao je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i ministri spoljnih poslova 27 članica.

Svi oni složili su se da je danas veliki dan za Srbiju i izrazili nadu da će zemlja istrajati na putu ka evropskim integracijama.

Primena sporazuma, koji je potpisan u formi u kojoj je parafiran, zavisiće od ocene Saveta ministara EU da li je dostignuta puna saradnja s Haškim sudom.

"Savet pozdravlja potpisivanje SSP i Privremenog sporazuma sa Srbijom kao važan korak zemlje na putu ka EU (…) i raduje se intenziviranju saradnje sa Srbijom kroz sveobuhvatan okvir koji pružaju ovi sporazumi i drugi mehanizmi Procesa stabilizacije i pridruživanja", ističe se u zaključcima koje je Savet ministara usvojio na današnjem sastanku u Luksemburgu.

"Savet podseća na članove 2, 4 i 133 S S P i na članove 1 i 54 Privremenog sporazuma i ističe da je puna saradnja s Haškim tribunalom, uključujući sve moguće napore da se uhapse i isporuče optuženici, ključan element ovih sporazuma", dodaje se u tekstu.

"U skladu s tim, ministri su se dogovorili da tekst SSP pošalju svojim parlamentima na ratifikaciju, a Zajednica je odlučila da primeni Privremeni sporazum čim Savet bude konstatovao da Srbija u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom", ističe se u zaključcima.

I Portparol holandskog Ministarstva spoljnih poslova Bart Rijs izjavio je da je Savet ministara doneo odluku da SSP sa Srbijom odmah po potpisivanju praktično automatski bude stavljen van snage sve do ispunjenja uslova pune saradnje s Haškim tribunalom.

“Potpisujemo SSP i prelazni sporazum, ali je Savet upravo doneo odluku da će oba sporazuma biti automatski stavljena van snage”, izjavio je on Tanjugu.

“Ratifikacija i primena sporazuma će početi tek kada Savet bude odlučio da je Srbija ostvarila punu saradnju s Haškim tribunalom”, dodao je holandski portparol.

SSP je parafiran 7.novembra 2007, ali su se njegovom potpisivanju protivile Holandija i Belgija, koje su insistirale da primena sporazuma sa Srbijom bude uslovljena punom saradnjom s Haškim sudom.

Dmitrij Rupel izjavio je uoči potpisivanja SSP-a da je danas srećan dan za EU i Srbiju pošto su se ministri spoljnih poslova EU sporazumeli da potpišu SSP.

On je najveću zahvalnost uputio evropskom komesaru za proširenje Oliju Renu holandskom ministru, čija zemlja je ranije insistirala da se sa Srbijom ne potpiše SSP dok ne završi saradnju sa Haškim tribunalom.

"Iz srca EU poslali smo važan signal Srbiji - potpisivanje sporazuma je korak ka stvaranju EU kakva je zamišljena od samog početka. Ali i Srbija mora pokazati spremnost da sarađuje s Evropom i da se uklopi u evropske standarde, posebno što se tiče saradnje sa Haškim tribunalom", rekao je Rupel i dodao da je "Evropa otvorila vrata i za politčare i za građane Srbije".

Visoki predstavnik EU Havijer Solana izjavio je dan je danas važan dan za Srbiju i srpski narod, ali i za Evropu.

"Mislim da srpski narod sada treba da oseća da je bliži EU, ekonomskom prosperitetu. Za mlade u Srbiji ovo je poruka da znaju da za njih ima mesta u evropskoj porodici", rekao je Solana, koji je čestitao Borisu Tadiću što je omogućio potpisivanje sporazuma.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren kazao je da je potpisivanje sporazuma "jak signal Srbima" da imaju evropsku perspektivu, I da su otvorena vrata za buduću kandidaturu srbije u EU.

"Srbija je pokazala da je važan faktor na zapadnom Balkanu. Verujem srpskim građanima da će prihvatiti evropsku perspektivu koja uključuje i napredak u poboljšanju kretanja kroz EU. Sa strane EU, možemo da kažemo da nikada neće biti sami", rekao je Ren.

Đelić je uoči potpisivanja SSP rekao da je u pitanju veliki dan za Srbiju i da će ulaskom u EU Srbija biti mnogo jača. On je naglasio da je Srbija po ko zna koji put na prekretnici i da će narednnih nedelja biti donete važne odluke za njenu budućnost.

"Uveren sam da je Srbija sposobna i voljna da postane kandidat za članstvo EU do kraja godine", rekao je Đelić i izrazio uverenje da će do tada Srbija ispuniti i sve uslove za ukidanje viza.
"Naša je obaveza da narodu obezbedimo bolju budućnost. Ja sam srpski patriota i ubeđen sam da je ovo dobro za Srbiju".

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je očuvanje mira i prosperiteta za građane Srbije najveći razlog zbog kog su njeni predstavnici došli u Luksmeburg na potpisivanje SSP-a.

On je istakao da je za pomirenje na zapadnom Balkanu veoma važno da Srbija završi pruzete obaveze - a to podrazumeva punu saradnju sa Haškim tribunalom.

"5. oktobra u Srbiji su se desile velike demokratske promene. Građani su izabrali demokratske vlasti i od tada je svaka vlada imala obećanje prema građanima da će potpisati ovakav sporazum. Srećan sam što sam danas ovde", rekao je Tadić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE