• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Studenti iz RS: Dobar dan, Evropo!

Studenti iz RS, njih 140, otputovali su na devetodnevno putovanje po Evropi povodom ukidanja viza. Studenti će obići Beč, Prag, Berlin...

 Studenti iz RS: Dobar dan, Evropo! Izvor: MONDO

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske (RS) Proko Dragosavljević poželio je srećan put za 140 mladih iz cijele Srpske koji su danas iz Banjaluke otputovali na devetodnevno putovanje po Evropi povodom ukidanja viza građanima BiH.

Studijsko putovanje za mlade pod motom "Dobar dan, Evropo" je besplatno, a organizuje ga Ferijalni savez RS, dok će troškove puta od oko 130.000 KM snositi Vlada RS i lokalne zajednice.

Dragosavljević je na prijemu za mlade istakao da su Republika Srpska i BiH dočekale bezvizni režim, a po Evropi mogu da steknu nove prijatelje, vide način života drugih kultura i prenesu lijepu priču o Srpskoj, ali isto tako i da se vrate u nju.

Predsjednik Ferijalnog saveza RS Ljubiša Mićić istakao je da su, uz partnerstvo sa ambasadama Češke, Austrije i Njemačke u BiH, obezbijedili obilazak kulturno-istorijskih institucija, prijeme kod gradonačelnika Beča, ministra spoljnih poslova Češke, državnog sekretara Njemačke, kao i posjetu Muzeju savremene umjetnosti u Beču.

Sekretar mladih SNSD -a Mirjana Vukojević istakla je da će ovo putovanje biti od velikog značaja za mlade ljude i pružiti im velike mogućnosti u daljem usavršavanju.

Na ovom devetodnevonm putovanju predviđen je obilazak Beča, Praga, Berlina, gdje će se mladi zadržati po dva tri dana, te kraća posjeta Minhenu.

Programom putovanja za delegaciju mladih u Beču su predviđeni prijemi u Ministarstvu porodice i mladih, u Gradskoj kući, univerzitetu, posjeta sjedištu UN za Evropu, obilazak austrijskog parlamenta i razgledanje znamenitosti dvorca Šenbrun i muzejske četvrti.

U Pragu je predviđen obilazak Hradčanskog trga, Karlovog mosta, Trga Malteških vitezova, Staromjestskog trga, Astronomskog sata, Tinske crkve i memorijala Jana Husa, posjeta Biblioteci manastira Strahov, Praškog zamka, Katedrali Svetog Vita i Staroj kraljevskoj palati, kao i prijem u Ambasadi BiH i Ministarstvu inostranih poslova Češke.

Dolazak u Berlin predviđen je 20. decembra u popodnevnim časovima, a u naredna dva dana 140 mladih iz RS imaće priliku da posjeti Rajhstag, Brandenburšku kapiju, Gradsku operu, Humbolt univerzitet. Predviđen je i prijem u Ministarstvu inostranih poslova i predavanje u SPD frakciji Parlamenta Njemačke, gdje će domaćin biti delegat SPD-a Josip Juratović.

Predviđeno je i kraće zadržavanje u centru Minhena.

Povratak u Banjaluku planiran je za 24. decembar u ranim jutarnjim časovima.

Cilj projekta pod nazivom "Dobar dan, Evropo" jeste promocija prednosti vizne liberalizacije, povećanje mobilnosti mladih iz RS i uspostavljanja domaće ponude u oblasti omladinskog turizma Srpske.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE