• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neispravno svako drugo vozilo u BiH

Više od polovine vozila na putevima u BiH tehnički je neispravno. Nedostaci se u najvećem broju slučajeva odnose na neispravne svjetlosno-signalne uređaje.

 Neispravno svako drugo vozilo u BiH Izvor: MONDO

Stručnjaci iz oblasti saobraćaja navode da je uzrok ovakvog stanja velika prosječna starost automobila u BiH, koja je oko 16 godina, dok je u EU oko osam godina, a u skandinavskim zemljama oko četiri godine. Upozoravaju i da je tehnička neispravnost vozila mnogo opasnija u zimskim uslovima, prenose "Nezavisne novine".

Posljednju akciju preventivne kontrole tehničke ispravnosti motornih vozila pod nazivom "Zima 2010" u periodu od 15. do 30. novembra sproveo je bh. auto-moto klub (BIHAMK) na 31 lokaciji u FBiH i Brčko distriktu.

"Tokom akcije ukupno je pregledano 2.227 vozila, od čega je ustanovljena neispravnost na 1.204 motorna vozila, što čini 54,5 odsto", kazali su u sektoru za informisanje i dokumentaciju BIHAMK-a.

Prema njihovim riječima, nakon analize rezultata utvrđeno je da se najveći broj neispravnosti odnosio na svjetlosno-signalne uređaje, čak 32,2 odsto.

"Na drugom mjestu, sa 27,8 odsto je nedostatak obavezne i zimske opreme u vozilima, dok se na trećem mjestu nalaze neispravnosti na motoru i pratećim uređajima sa učešćem od 19,7 odsto", rekli su u BIHAMK-u.

Oni navode da posebno zabrinjava činjenica da 233 vozila ili njih 11,4 odsto nisu imala odgovarajuću količinu i kvalitet rashladne tečnosti, dok 5,1 odsto vozila nije imalo ispravne uređaje za startovanje vozila.

Još su napomenuli da su kontrolisana samo putnička vozila metodom slučajnog uzorka, te da je cilj akcije bila kontrola uređaja i sklopova na vozilima i snimanje stanja tehničke ispravnosti.

"Možemo zaključiti da je tehnička ispravnost vozila na cestama FBiH i distrikta Brčko nezadovoljavajuća", rekli su u BIHAMK-u.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja iz Banjaluke, kazao je da su na području RS tokom godine vršena istraživanja tehničke ispravnosti vozila, po kojima je skoro polovina kontrolisanih vozila u ovom entitetu tehnički neispravna.

"Ukupno je kontrolisano 531 vozilo, od čega su 244 bila tehnički neispravna. Nedostaci su se najviše odnosili na neispravne svjetlosno-signalne uređaje, ukupno 45 odsto vozila, dok kočioni sistem nije bio ispravan kod 30 odsto kontrolisanih vozila", kazao je Jaćimović.

Komentarišući ove podatke, Jaćimović je kazao da su katastrofalni i da ukazuju na vrlo loše stanje vozila na putevima, te da je ugroženost posebno povećana u zimskim uslovima, jer tada svi dijelovi vozila imaju manju eksploatacionu moć.

Kao poseban problem Jaćimović je naveo činjenicu da u BiH uviđaje prilikom saobraćajnih nesreća rade policajci koji nisu potpuno edukovani za otkrivanje pravog uzroka tih nesreća.

"To je veliki hendikep, jer je tehnička neispravnost vozila u BiH sigurno negdje pri vrhu uzroka nastanka saobraćajnih nesreća", rekao je Jaćimović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE