• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlajki: Referendum o trećem entitetu

Potpredsjednik RS Emil Vlajki izjavio je da je došlo vrijeme da se razmisli o referendumu na nivou BiH o uspostavljanju trećeg entiteta.

 Vlajki: Referendum o trećem entitetu Izvor: MONDO

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Emil Vlajki izjavio je, povodom najave koalicije SDP-a sa SDA, Radom za boljitak i HSP-om, da je došlo vrijeme da se razmisli o referendumu na nivou BiH na kojem bi se građani načelno izjasnili o uspostavljanju trećeg entiteta ili federalne jedinice hrvatskog naroda.

Vlajki je istakao da ovaj potez SDP-a predstavlja ujedno i rušenje temelja BiH kao državne zajednice sastavljene od tri konstitutivna, ravnopravna naroda.

On je naglasio da namjera SDP-a BiH da sa nekim neprikriveno bošnjačkim strankama i minornim hrvatskim partijama stvori koaliciju na nivou FBiH znači da bošnjačke stranke nastavljaju da tretiraju Hrvate na ovim područjima kao "muslimansko cvijeće" i ikebane bez samosvojnosti i perspektive.

''Pošto se od ove `igre bez granica`, ne misli odustati, došlo je vrijeme da se razmisli o raspisivanju referenduma na nivou BiH, gdje će se građani ove zemlje načelno izjasniti o uspostavljanju trećeg entiteta ili federalne jedinice hrvatskog naroda'', saopšteno je iz Vlajkijevog kabineta.

Predsjedništvo SDP BiH je programsku platformu za formiranje vlasti zvanično ponudilo SDA, Narodnoj stranci ''Radom za boljitak'' i HSP BiH. U saopštenju SDP BiH navodi se da je ova stranka spremna za formiranje novih proevropskih vlada na svim nivoima, s namjerom da se značajno ubrza put u EU i NATO.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE