• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH za dvije godine kandidat za EU?

BiH uz pomoć EU mogla bi da podnese kandidaturu za članstvo polovinim naredne godine, dok bi status kandidata mogla da dobije dvije godine kasnije

 BiH za dvije godine kandidat za EU? Izvor: MONDO

EU radi na iznalaženju načina koji bi omogućili BiH da kandidaturu za članstvo podnese polovinom naredne godine, a status kandidata dobije dvije godine kasnije, pod uslovom da u međuvremenu bude zatvoren OHR.

Užurbano se traži modalitet prema kojem bi BiH nesmetano nastavila ispunjavati uslove za članstvo paralelno sa radom na zatvaranju OHR-a, pišu "Nezavisne novine".

Iako EU još nije utvrdila koncept o budućoj politici za BiH, najviše šanse upravo ima pristup "na dva kolosijeka", što praktično znači da će ispunjavanje uslova za zatvaranje OHR-a biti odvojeno od uslova za podnošenje kandidature za članstvo BiH u EU.

Time bi se pomoglo BiH da ubrza put ka evropskim integracijama, jer sve veći broj evropskih diplomata brine što BiH sve više zaostaje za regionom.

Ulovi na kojima bi BiH trebalo da radi, kada su u pitanju evropske integracije, su usvajanje zakona o popisu stanovništva na državnom nivou, te ispunjavanje preostalih obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, od kojih su najvažnije provođenje presude u slučaju "Sejdić i Finci" bez koje nema podnošenja kandidature, usvajanje zakona o državnoj pomoći, ukidanje zabrane uvoza automobila starijih od sedam godina i još nekoliko manjih uslova.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE