• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optuženi za teroristički napad u Bugojnu

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv šest osoba zbog napada na Policijsku upravu u Bugojnu 27. juna.

 Optuženi za teroristički napad u Bugojnu Izvor: MONDO

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest lica zbog terorističkog napada na Policijsku upravu u Bugojnu u kojem je jedno lice poginulo, više ih je teže ili lakše povrijeđeno, a nanesena je velika materijalna šteta.

Optuženi Haris Čaušević zvani Oks (26) iz Bugojna, Adnan Haračić zvani "Maca" (23) iz Bugojna i Naser Palislamović (36) iz Ključa sa prebivalištem u Zenici terete se da su počinili krivično djelo terorizma sa ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, prisiljavanja organa vlasti BiH, te s ciljem ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura BiH.

Optužniva Emina Osmanagića (27) iz Višegrada sa prebivalištem u Sarajevu, Harisa Špaga zvanog "Hara" (40) iz Mostara sa prebivalištem u Pazariću i Nedžada Keška (37) iz Hadžića tereti da su počinili krivično djelo - pomoć učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela.

Svih šest optuženih nalaze se u pritvoru, saopšteno je jutros iz Tužilaštva BiH.

Uporedo sa optužnicom, Tužilaštvo BiH proslijedilo je i prijedlog za produženje pritvora optuženima zbog opasnosti od bjekstva, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili da bi mogli ponovno učiniti krivično djelo.

Određivanje mjere pritvora predloženo je i zbog činjenice da bi puštanje optuženih da se brane sa slobode moglo ugroziti bezbjednosnu situaciju, te dovesti do narušavanja javnog reda i mira.

Optužnica i prijedlog za produženje pritvora, proslijeđeni su Sudu BiH.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su se tokom 2010. godine optuženi sastajali i dogovorili da 27. juna počine teroristički napad na Policijsku upravu u Bugojnu u namjeri da neka lica sa umišljajem liše života, te prouzrokuju veliku materijalnu štetu, znajući da će se tog dana, zbog obezbjeđenja vjerskog događaja na Ajvatovici, u zgradi policije nalaziti veliki broj policijskih službenika.

U ovom napadu jedno lice je poginulo, više ih je teže ili lakše povrijeđeno, a nanesena je velika materijalna šteta.

Prvooptuženom za teroristički napad u Bugojnu Harisu Čauševiću (26) na teret se stavlja i pokušaj da nanese veliku štetu informacionim sistemima institucija BiH, što je okvalifikovano kao krivično djelo terorizma u pokušaju, a koje nema direktne veze sa događajem u Bugojnu.

Prilikom provođenja istrage, otkriveno je da se u laptopu koji je koristio osumnjičeni nalaze takozvani penetracioni vektori pomoću kojih se može pristupiti zaštićenim informacionim sistemima Suda BiH, Agencije za zaštitu ličnih podataka (IDDEEA) i Narodne skupštine Republike Srpske.

Stručnim vještačenjem zaplijenjenog laptopa otkriveni su penetracioni vektori putem kojih je moguće vršiti hakerske upade na zaštićene informacione sisteme, ulaziti u sadržaj i podatake, te mijenjati njihov sadržaj, vršiti brisanje sadržaja djelimično ili u cijelosti, ističu u Tužilaštvu.

U tački 4. optužnice Čaušević se tereti da je posjedovanjem navedene opreme, sa ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, prisiljavanja vlasti BiH da nešto izvrše ili ne izvrše i ozbiljne destabilizacije ili uništavanja osnovnih političkih i ustavnih struktura BiH, pokušao da nanese veliku štetu informacionim sistemima institucija BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE