• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glavaš će robijati u Zenici

Bivši hrvatski general Branimir Glavaš biće prebačen u zatvor u Zenici, gdje će izdržavati kaznu zbog zločina nad Srbima u Osijeku 1991. godine.

 Glavaš će robijati u Zenici Izvor: MONDO

Portparol Suda BiH Selma Hadžić nije mogla tačno da kaže kada će Sudska policija prebaciti Glavaša u Zenicu, navodeći da je to tehničko pitanje.

"On će definitivno biti prebačen u Zenicu, nakon određene procedure koja se mora sprovesti. Pošto je u pitanju pritvorski predmet, to je više tehnička stvar", potvrdila je Hadžićeva Srni.

Branimir Glavaš je nakon što je osuđen u Hrvatskoj na osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima u Osijeku, pobjegao u BiH, gdje mu je presuda potvrđena.

Drugostepenom presudom Suda BiH, njemu je u kaznu uračunato nešto više od godinu dana koje je proveo u pritvoru. Prema tome, Glavaš bi u zatvoru mogao biti nešto više od četiri godine jer prema zakonu, na slobodu može izaći poslije dvije trećine odslužene kazne.

Glavaš je osuđen po komandnoj odgovornosti, jer je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je naredio hapšenja, mučenja i ubistva sedmoro srpskih civila, čija su tijela bačena u Dravu.

U Ministarstvu pravde BiH ističu da su se, donošenjem pravosnažne presude, stekli uslovi da se kazna izdržava u BiH, na osnovu ugovora Hrvatske i BiH.

Hrvatska i BiH su u februaru ove godine donijele izmjene Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka kod krivičnih djela.

Glavaš je u maju prošle godine pobjegao u BiH, a zahvaljujući državljanstvu BiH i činjenici da mu presuda u to vrijeme nije bila pravosnažna, slobodno je živio u zapadnoj Hercegovini.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE