• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Loš položaj žena na selu u RS

Džender centar Vlade RS će koordinisati provođenje Akcionog plana za unapređenje položaja žena na selu do 2015. godine.

 Loš položaj žena na selu u RS Izvor: MONDO

Privremena posebna  mjera u okviru Strateškog plana ruralnog razvoja RS, ima za cilj unapređenje ekonomskog položaja žena na selu, poboljšanja uslova života, pristupa javnim uslugama, te uključivanja žena na selu kao ravnopravnih aktera privrednog i društvenog razvoja.

"Žene na selu su ključni faktor za oživljavanje sela i demografski rast. Ukoliko se njihov položaj i standard života ne promijene na bolje, prijeti opasnost potpunog napuštanja seoskih područja. Iako se javno proklamuje rađanje, ženama na selu nisu na raspolaganju usluge i programi planiranja porodice i zaštite reproduktivnog zdravlja, što direktno opovrgava proklamovanu brigu o natalitetu. Mnogo žena na selu nije evidentirano na tržištu rada, ne vode se kao nezaposlene, te nisu uključene u statističke podatke o nezaposlenosti, niti obuhvaćene programima zapošljavanja ", navodi se u saopštenju Džender centra.

Posebna pažnja u sprovođenju ciljeva, mjera i aktivnosti akcionog plana biće usmjerena na višestruko marginalizovane grupe žena koje žive na selu kao što su osobe s invaliditetom, romsko stanovništvo, starije osobe, izbjeglička i povratnička populacija, samohrane majke i žrtve nasilja u porodici.

Lokalni organi vlasti odgovorni su za efikasno provođenje politika ruralnog razvoja, zbog čega je potrebno da se kao aktivni partneri u realizaciji akcionog plana uključe svi gradovi i opštine u RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE