• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zahtjev za isplatu penzija od FBiH

Fond PIO RS pozvao penzionere koji su do 1992. ostvarili penzije na teritoriji sadašnje FBiH da podnesu zahtjev za isplatu penzija u ovom entitetu.

 Zahtjev za isplatu penzija od FBiH Izvor: MONDO

Fond PIO Republike Srpske pozvao je korisnike koji su pravo na penziju do 30. aprila 1992. godine ostvarili na teritoriji sadašnje Federacije BiH (FBiH) da podnesu federalnom Zavodu PIO/MIO zahtjev za isplatu penzija u ovom entitetu.

Riječ je o 25 845 korisnika, koliko ih je danas živih, u odnosu na 38 000 koliko ih je bilo 2005. godine kada je pokrenut sudski postupak protiv federalnog Zavoda zbog nepreuzimanja penzionera i isplate koju je za te korisnike vršio i vrši Fond PIO Republike Srpske.

Rok za podnošenje zahtjeva je 60 dana, a Fond PIO RS nastaviće isplatu penzija dok Federalni zavod konačno ne preuzme te korisnike, saopšteno je iz republičkog fonda.

Iz Fonda PIO ističu da podjela korisnika koji su ostvarili pravo na penziju do aprila 1992. godine treba da bude zasnovana na principu da se penzija isplaćuje prema mjestu ostvarivanja prava i uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, a ne prema mjestu prebivališta ili boravka korisnika.

Osnov je i presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koji je u presudi `Karanović protiv BiH` iz 2007. godine zauzeo stav da status raseljene osobe ne može biti opravdanje za različito postupanje, posebno kada ima konotaciju diskriminacije po etničkim osnovama.

Iz Fonda PIO podsjećaju da isplata penzije za korisnike koji su do aprila 1992. godine ostvarili na području sadašnje FBiH iznosi 8,3 miliona KM mjesečno, dok je od početka 2005. godine, kada je podnesen tužbeni zahtjev, do danas Fond PIO RS po tom osnovu izgubio ukupno 545 miliona KM.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE