• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treći entitet samo u Federaciji

Političari iz Republike Srpske smatraju da do formiranja trećeg entiteta - hrvatskog može doći jedino na teritoriji Federacije BiH.

 Treći entitet samo u Federaciji Izvor: MONDO

Zbog toga izjava potpredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda Emila Vlajkija da je došlo vrijeme za raspisivanje referenduma o trećem entitetu u BiH u Srpskoj nije izazvala posebnu pažnju, piše "Fokus".

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Željko Mirjanić podsjetio je da se prema Dejtonskom sporazumu, BiH sastoji iz dva entiteta i da je svaka promjena u FBiH pitanje njenih građana i političara.

"U FBiH mogu da vrše unutrašnje promjene shodno Vašingtonskom sporazumu, koji je zaključen prije Dejtonskog sporazuma i kojim je predviđena podjela FBiH na 10 kantona. Takve promjene ne bi trebalo da se dotiču RS, naše pozicije i teritorije u BiH", rekao je Mirjanić i dodao da nema nikakve potrebe da se referendum održava na nivou BiH, već samo na prostoru FBiH.

Član Glavog odbora SDS-a Nenad Stevandić takođe smatra da je osnovna stvar "raspakivanje" Vašingtonskog sporazuma kako bi to pitanje bilo riješeno unutar FBiH.

"Treći entitet ne zanima RS ni u jednom smislu ako on zadire u njene teritorijalne i ustavne nadležnosti, ali će ga u svakom slučaju podržati ako nema veze s njenom ustavnom pozicijom i teritorijom", kategoričan je Stevandić.

Spomenka Stevanović, šef poslaničkog Kluba DNS-a u parlamentu Srpske, kaže da je podrška referendumu za treći entitet važna politička odluka o kojoj stav može zauzeti samo GO DNS.

"Mi smo ozbiljna stranka i na ovaj način ne možemo govoriti o tako krupnom političkom pitanju", istakla je Stevanovićeva.

Predsjednik DP Dragan Čavić smatra da Vlajkijeva izjava nije racionalna, već emotivna, a da bi takav referendum značio rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Stav Hrvata jeste da im treba treći entitet, ali oni to treba da rješavaju u okviru Vašingtonskog sporazuma i FBiH. Referendum o trećem entitetu bio bi najlošija poruka i solucija za Srbe. Kada bi prihvatili takvu inicijativu, rješavajući pitanje statusa Hrvata, mogli bi da izgubimo dobar dio RS što je po meni apsurdno", rekao je Čavić.

Emil Vlajki, potpredsjednik RS, povodom najave koalicije SDP-a sa SDA, Radom za boljitak i HSP-om, saopštio je da je došlo vrijeme da se razmisli o referendumu na nivou BiH na kojem bi se građani načelno izjasnili o uspostavljanju trećeg entiteta ili federalne jedice hrvatskog naroda.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE