• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Zakon o imovini dobar za Srpsku

Potpisaću Zakon o imovini čim Ustavni sud obavijesti Skupštinu RS,a parlament RS njega da nema formalnih prepreka za njegovo proglašenje,izjavio Dodik

 Dodik: Zakon o imovini dobar za Srpsku Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao da čeka da se ispune formalni uslovi kako bi potpisao ukaz o proglašenju Zakona o državnoj imovini koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja i da nema namjeru da oklijeva da to uradi.

On je rekao da će potpisati taj zakon čim formalno Ustavni sud obavijesti Narodnu skupštinu RS, a parlament Srpske njega da nema formalnih prepreka za njegovo proglašenje.

Predsjednik RS je naveo da ovaj zakon niko nije osporio sa stanovišta ustavnosti i usaglašenosti sa Dejtonskim sporazumom, pa čak ni Savjet za implementaciju mira (PIK).

"U svakom slučaju ni na zasjedanju PIK-a prije par sedmica nije rečeno da je to antiustavni i antidejtonski zakon, što potvrđuje da smo mi bili sa stanovišta forme u pravu i da donosimo zakone koji su u skladu sa Dejtonom i ustavom i BiH i RS", rekao je Dodik za Srnu i RTRS.

Upitan da li mu iz međunarodne zajednice poručuju da ne potpiše taj zakon, predsjednik Dodik je rekao da ima nekih sugestija da bi bilo dobro da to ne uradi, ali da on smatra da bi za Srpsku bilo dobro da taj zakon potpiše.

"Naravno da imam nekih sugestija (iz međunarodne zajednice), koje ne podsjećaju nimalo na ono što smo imali ranije i gdje se tražilo, nego se sada kaže da bi `bilo dobro`. Mislim da je dobro za RS da ja potpišem taj zakon", rekao je Dodik.

Narodna skupština RS usvojila je polovinom septembra Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, a kojim je predviđeno da je sva imovina koja se nalazi na teritoriji RS u vlasništvu Srpske, a da se dio te imovine može ustupiti na korišćenje institucijama BiH radi obavljanja poslova.

Zajednička komisija Skupštine i Vijeća naroda RS za usaglašavanje zakona, propisa i akata na sjednici u novembru nije prihvatila zahtjev za pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka, nakon čega se ovaj zakon našao pred Ustavnim sudom RS.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS utvrdilo je 10. decembra da Zakonom o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom raspolaganja nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

"Vijeće ustavnog suda je utvrdilo da osporenim zakonom nije povrijeđen nacionalni interes Bošnjaka i da je zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS neutemeljen, jer je Narodna skupština RS kao zakonodavni organ, između ostalog, ovlaštena i da uređuje status dijela državne imovine koji se nalazi na teritoriji RS", rekao je predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko obrazlažući odluku.

Zovko je rekao da će nakon ove odluke, Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja stupiti na snagu po objavljivanju u Službenom glasniku RS u narednom broju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE