• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reakcije na platformu za formiranje vlasti u FBiH

Programska platforma između SDP-a BiH, SDA, Narodne stranke "Radom za boljitak" i HSP-a BiH biće oslabljena pozicija Hrvata, smatra Martin Raguž.

 Reakcije na platformu za formiranje vlasti u FBiH Izvor: MONDO

Zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž smatra da će potpisivanjem Programske platforme za formiranje vlasti u Federaciji BiH i zajednički nastup u institucijama BiH između SDP-a BiH, SDA, Narodne stranke "Radom za boljitak" i HSP-a BiH biti oslabljena ustavna pozicija Hrvata, koja je ionako najranjivija.

"Ovakav potez zahtijevaće političku odgovornost", poručio je Raguž.

Član Predsjedništva HDZ BiH Marinko Čavara tvrdi da nije upoznat o sadržaju programske platforme, "jer je to tajna, što govori o volji i namjerama stranke koja ju je i predložila".

"Rezultati koje je SDP osvojio na posljednjim izborima ovoj stranci ne daju za pravo da diktiraju formiranje vlasti po principu 'uzmi ili ostavi', a pogotovo da negiraju volju jednog konstitutivnog naroda u BiH i legitimitet stranke koju je izabrao. Iskoristićemo sve mehanizme kako bismo zaštitili naš i legitimitet naših birača", istakao je Čavara za "Nezavisne novine".

Delegat DNS-a u novom sazivu Parlamentarne skupštine BiH Petar Kunić rekao je da je njegov utisak da pojedine partije iz Sarajeva namjerno "miniraju" efikasno i brzo uspostavljanje vlasti.


"Već na prvom sastanku sam uočio da te stranke žele odugovlačiti i rade po principu 'što gore - to bolje'. Mislim da je njihova namjera da dokažu da ovo uređenje BiH nije dobro i da ga neko izvana treba mijenjati. Ali stranke iz RS su to 'pročitale' i zato se mi zalažemo za što skorije formiranje vlasti", rekao je Kunić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milica Marković rekla je da stranka neće mijenjati svoj stav i da čeka rasplet situacije.

"Na njima je da se dogovore i da sami kažu s kim tamo žele da uđu u koaliciju. SNSD čeka rasplet tih razgovora i spreman je da razgovara sa njima kad se dogovore", rekla je Markovićeve i dodala da je interes SNSD-a i Republike Srpske što skorije formiranje vlasti na nivou BiH.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Mirko Okolić rekao je da je ovoj stranci svejedno koje partije iz Federacije BiH će ući u vlast.

"Prihvatićemo njihove dogovore i SDS sigurno neće biti stranka koja blokira. Ova konstalacija snaga partija okupljenih oko SDP-a može biti pozitivna ako se oba HDZ-a sa tim slože. Ako se desi da oni budu radili neke opstrukcije, onda nisam siguran kako će to ići", rekao je Okolić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE