• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kantoni kriju podatke o broju zaposlenih Srba

Broj Srba koji rade u institucijama javne uprave u FBiH je neznatan, a njihova prava koja proizilaze iz konstitutivnosti naroda se ne poštuju.

 Kantoni kriju podatke o broju zaposlenih Srba Izvor: MONDO

Niko ne zna koliko je tačno Srba zaposleno u javnim ustanovama i institucijama u FBiH, prije svega u onim na kantonalnom nivou, jer se ti podaci uglavnom kriju od javnosti, piše "Glas Srpske".

Na traženje podataka o broju zaposlenih Srba u ministarstvima, agencijama, institucijama i drugim službama koje su u nadležnostima deset kantonalnih vlada Federacije BiH, odgovorile su samo vlade Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

U institucijama koje su u nadležnosti vlade Tuzlanskog kantona zaposlena je ukupno 151 osoba koja se izjašnjava kao pripadnik srpskog naroda. Najviše Srba - 118 u ovom kantonu zaposleno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U vladi Zeničko-dobojskog kantona naveli su samo da je zakonom utvrđeno da sastav Vlade odražava nacionalnu strukturu prema popisu iz 1991. godine. Vladu tog kantona čini sedam članova iz reda bošnjačkog, dva iz reda srpskog i dva iz reda hrvatskog naroda.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u prošlom mandatu Dragan Bauk rekao je da je poznato da se od lokalnog, kantonalnog do federalnog nivoa ne poštuju prava konstitutivnosti.

"U kantonima FBiH Srbi nisu zastupljeni u dovoljnoj mjeri u odnosu na druga dva konstitutivna naroda", rekao je Bauk, dodajući da je i Parlament FBiH jednom raspravljao o tome i konstatovao da Srbi i Hrvati nisu u dovoljnom broju zaposleni u organima vlasti u FBiH, te da u budućnosti treba voditi računa o nacionalnoj strukturi prilikom zapošljavanja.

"Niko nikada nije kontrolisao da li se uopšte taj zaključak sprovodi i mislim da se ne poštuje", naglasio je Bauk.

Direktor Biroa za ljudska prava Demokratske inicijative sarajevskih Srba Dušan Šehovac rekao je "Glasu Srpske" da je logično da vlade kantona u Federaciji ne žele da daju podatke o broju zaposlenih Srba u njihovim institucijama, jer bi ti podaci za njih bili poražavajući.

On je dodao da je problem i to što se i mali broj Srba koji živi u FBiH iz dana u dan smanjuje.

Srbi koji žive u FBiH imaće samo jednog predstavnika u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta koji je iz stranke registrovane u Republici Srpskoj. To će biti Velimir Kunić iz SNSD-a koji je osvojio direktni mandat iz Livanjskog kantona. U Domu naroda trebalo bi da budu sva tri iz Skupštine Livanjskog kantona, kao i jedan predstavnik DNS-a.

U Livanjskom kantonu SNSD će imati tri poslanika u Skupštini, a DNS jednog. To je ujedno jedini kanton u FBiH u čijoj skupštini će sjediti predstavnici stranaka registrovanih u RS.

Tako će u novom sazivu Skupštine Kantona Sarajevo srpski narod zastupati samo Srbi iz bošnjačkih partija, a u skupštini Unsko-sanskog kantona poslanici iz reda srpskog naroda biće samo oni iz SDP-a, i to Mira Ljubijankić i Mladen Lonić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE