• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džombić "skicira" budžet, manje plate u 2011.?

Zaposleni u RS neće osjetiti povećanje ličnih primanja u 2011. godini , a nekima će plate biti i "skresane"!

 Džombić "skicira" budžet, manje plate u 2011.? Izvor: MONDO

Naredne godine u RS neće biti smanjene plate pripadnicima MUP-a, te zaposlenim u prosvjeti i zdravstvu, izjavio je potpredsjednik Saveza sindikata RS Duško Jandrić u Banjaluci nakon sastanka sa mandatarom za sastav nove vlade RS Aleksandrom Džombićem.

"Dogovoreno je da se radnici, koji imaju najniže plate u državnoj upravi i pravosuđu pokušaju izuzeti od smanjenja plata", rekao je novinarima Jandrić i istakao da bi u tom slučaju u narednoj godini trebalo da bude izdvojeno pet miliona KM.

Prema njegovim rječima, plate od 400 do 700 KM ne smiju biti umanjene, dok bi za one veće od 700 KM bile smanjene od 10 do 25 odsto.

"Ekonomska kriza stigla je i na ove prostore, pa budžeti teško mogu biti ostvareni. Sve nas je to uvjerilo da povećanja plate ne može biti, ali se borimo da ne dođe do njihovog umanjenja", kaže potpredsjednik Saveza sindikara RS.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Stevan Milić rekao je da prosvjetni radnici nisu izjednačeni sa ostalim budžetskim korisnicima, te istakao da se nada da će biti pronađena pozitivna rješenja za zaposlene u ovoj oblasti.

"Postoji problem, jer je u visokom obrazovanju smanjen budžet za sedam do osam miliona KM i pitanje kako će funkcionisati u trećem semestru", kaže Milić.

Predsjednik Sindikata uprave Tomo Vrhovac smatra da su zaposleni u javnoj upravi RS i dio zaposlenih u pravosuđu kažnjeni, jer treba da snose teret krize u RS.

"Ovim kategorijama ranije su umanjena primanja od 10 do 25 odsto i prijedlog je da tako ostane u ovoj godini što je neprihvatljivo", poručio je Vrhovac.

On je naglasio da umanjenja plata ne smiju biti onima koji imaju primanja od 400 do 1.000 KM, dok bi drugima koji primaju više od 1.000 KM plate bile umanjene od 10 do 15 odsto.

Vrhovac je najavio da sindikat neće podržati prijedlog ekonomske politike RS za narednu godinu ukoliko ne budu ispoštovani njegovi zahtjevi.

Džombić, koji je mandatar i ministar finansija RS, danas je sa predstavnicima granskih sindikata uprave, pravosuđa, zdravstva, policije i prosvjete RS razgovarao o prijedlogu budžeta RS za 2011. godinu.

On je ranije izjavio da očekuje da će se danas postići kompromis oko prijedloga ekonomske politike za narednu godinu sa Ekonomsko-socijalnim savjetom.

Narodna skupština RS razmatraće sutra po hitnom postupku Prijedlog budžeta RS za narednu godinu, koji je sa 1,6 milijardi KM na nivou ovogodišnjeg, te Prijedlog ekonomske politika za 2011. godinu koju karakteriše povećanje poreza i doprinosa.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE