• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neprihvatljive odredbe platforme četiri stranke

Stranka za BiH saopštila je da nisu prihvatljive odredbe programske platforme SDP BiH, SDA, Narodne stranke "Radom za boljitak" i HSP BiH koji se odnose na popis stanovništva i izbor članova Predsjedništva BiH iz Parlamentarne skupštine BiH.

 Neprihvatljive odredbe platforme četiri stranke Izvor: MONDO

Iz Stranke za BiH saopšteno je da trenutno razmatraju objavljenu platformu četiri stranke, te da će sačiniti detaljnu analizu.

"Ponuđeno rješenje o popisu stanovništva nije prihvatljivo za Stranku za BiH, jer kao takvo predstavlja verifikaciju i doradu etničkog čišćenja. Nadalje, neprihvatljivo je to da se potpisnici zalažu za izbor članova Predsjedništva u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime se oduzima pravo građanima da neposredno biraju one koji će predstavljati BiH", ističu iz Stranke za BiH.

U ovoj stranci smatraju da će na taj način jedini predsjednik sa izbornim legitimitetom u BiH biti predsjednik jednog entiteta i uvijek iz jednog naroda, dok će BiH predstavljati ljudi čiji će izbor biti rezultat političke trgovine.

"U ovom trenutku sa sigurnošću se može zaključiti da, kada je riječ o državnoj imovini, izneseni stavovi nisu u skladu sa Ustavom BiH, Međunarodnim sporazumom o sukcesiji, pravnim presedanima i intervencijama dvojice visokih predstavnika po pitanju državne imovine", smatraju u Stranci za BiH.

Potpisnici platforme deklarativno insistiraju da se pitanje državne imovine ne prevodi sa pravnog na politički teren, ali ponuđena rješenje govore suprotno, napominju iz Stranke za BiH.

U Stranci za BiH su iznenađeni što se na ponuđenoj listi konkretnih zakonskih rješenja ne pominje donošenje zakona o denacionalizaciji i restituciji, uprkos činjenici da se nacrt tog zakona godinama nalazi u parlamentarnoj proceduri.

"S obzirom da se radi o pitanjima koja se direktno odnose na suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, Stranka za BiH će i dalje pratiti razvoj događaja i o tome se izjasniti", dodaje se u saopštenju.

Lideri SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, SDA Sulejman Tihić, Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović i Hrvatske stranke prava (HSP) BiH Zvonko Jurišić predstavili su danas na konferenciji za novinare u Sarajevu usaglašenu zajedničku programsku platformu.

Platformu SDP-a BiH za zajedničko nastupanje u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010-2014. predviđa uspostavljanje vrhovnog suda BiH i provođenje ustavnih reformi u tri faze.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE