• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vehabizam sve masovniji u BiH

U BiH je sve više islamskih frakcija koje djeluju "mimo zakona", a među njima najspornije je djelovanje radikalnog vehabijskog pokreta.

 Vehabizam sve masovniji u BiH Izvor: MONDO

Ovaj pokret okuplja sve više mladih Bošnjaka, pišu "Večernje novosti".

"Iza ove islamske frakcije, koja čini oko pet odsto bošnjačke populacije, stoji snažan kapital Saudijske Arabije, ali tih 100.000 radikalnih vehabija u BiH sposobno je da zapali cijelu Evropsku uniju", upozorio je Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Galijašević je dodao da vehabijski pokret djeluje unutar islamske zajednice BiH, iako ga ona "zvanično" proziva frakcijom.

U BiH već duže djeluju i dvije malo veće islamske frakcije - Beahije i Šiije, koje poriču neka od temeljnih učenja islama.

Posljednjih nekoliko godina u BiH su registrovane 32 nove crkve i vjerske zajednice, najviše protestantskih, a jedina vjerska zajednica kojoj je prije tri godine odbijen zahtjev za registraciju je islamska frakcija "Ahmadija islamskog džemata".

Evangelisti, najbrojnija protestantska zajednica u BiH, svoju vjeru ispovedaju posredstvom 16 registrovanih crkava u BiH, od toga je 12 u Federaciji BiH i četiri u Republici Srpskoj.

U Sarajevu je registrovano i Društvo za svjesnost Krišne - Iskon, a poštovalaca ovog hinduističkog boga ima i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH oko nekoliko stotina i njihov broj se konstantno povećava, naročito među omladinom.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE