• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlajki: O trećem entitetu odlučiti referendumom

Pitanje trećeg entiteta treba riješiti demokratski - referendumom na nivou BiH, kaže Emil Vlajki.

 Vlajki: O trećem entitetu odlučiti referendumom Izvor: MONDO

Potpredsjednik RS Emil Vlajki izjavio je da se pitanje trećeg entiteta sa hrvatskom većinom treba rješavati na najdemokratskiji način - referendumom na nivou BiH, ako bošnjačka strana u Federaciji BiH ne želi da govori o tome.

"Lider SDA Sulejman Tihić jasno je rekao da u platformi četiri stranke iz Federacije BiH nema govora o trećem entitetu. Ako građani BiH odluče da je načelno potreban treći entitet neka bude, u suprotnom neka ne bude", rekao je Vlajki novinarima u Banjaluci.

On je dodao da nakon jučerašnje platforme SDP-a BiH, SDA, HSP i Narodne stranke "Radom za boljitak" treba vidjeti da li će u njoj ostati minorne hrvatske stranke ili će joj se priključiti neko iz koalicije Čović-Ljubić.

"Ne mogu biti prorok, ali neizjašnjavanje jedne od te dvije stranke znači da će možda nakon razmišljanja neko od njih pristupiti ovoj platformi", rekao je Vlajki i precizirao da će to značiti formiranje vlasti u Federaciji BiH, dok će na nivou BiH vlast biti teško formirati.

Vlajki je istakao da se odredbama platforme nastoji ukinuti entitetsko glasanje, te prelazak državne imovine na nivo BiH.

"Ako se na socijalnu, ekonomsku i političku nestabilnost nadoveže neki incident to može dovesti do toga da oni koji vladaju međunarodnom zajednicom kreiraju Ustav BiH koji će ići u korist samo jednog naroda", naglasio je Vlajki.

Dodik: Platforma je lista iluzornih želja



Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da platforma SDP-a BiH, SDA, HSP i Narodne stranke "Radom za boljitak" predstavlja "listu iluzornih želja" i da je neostvariva na nivou BiH.

"Mislim da je to više napravljeno da isprovocira nego da riješi situaciju na nivou BiH, a što se tiče Federacije BiH, način na koji SDP djeluje tamo je potpuno izvan naše moći u Srpskoj", rekao je Dodik.

SDP, SDA, Narodna stranka "Radom za boljitak" i HSP BiH predstavili su juče usaglašenu programsku platformu za zajedničko nastupanje u institucijama BiH u periodu 2010-2014.

Ovaj dokument predviđa uspostavljanje vrhovnog suda BiH i provođenje ustavnih reformi u tri faze.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE