• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džombić obrazložio prijedlog budžeta

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić obrazložio je danas Prijedlog budžeta RS za 2011. godinu, koji ukupno iznosi 1,6 milijardi KM.

 Džombić obrazložio prijedlog budžeta Izvor: MONDO

Obrazlažući poslanicima u Narodnoj skupštini RS Prijedlog budžeta, Džombić je rekao da su razlozi za njegovo usvajanje po hitnom postupku uslovljeni završetkom budžetskog procesa za narednu fiskalnu godinu i kratkoćom vremena u kojem ne bi mogla biti provedena redovna procedura.

Džombić kaže da se 2010. može okarakterisati kao godina u kojoj su zaustavljeni negativni trendovi, a poboljšani najvažniji ekonomski pokazatelji.

On je istakao da su projekcije prihoda u budžetu zasnovane na njihovom kretanju u prethodnim godinama i u tri kvartala ove godine, zatim promjenama fiskalne politike, te makroekonomskom okviru za 2011.

"Očekuje se dalji oporavak ekonomije, koji je započeo u ovoj godini. Prilikom projekcije javnih prihoda za iduću godinu uzet je u obzir blagi privredni rast, smanjenje broja nezaposlenih, te očekivani niži nivo inflacije", istakao je Džombić.

On je naveo da ukupan budžetski okvir za narednu godinu čine prihodi od milijardu i 382 miliona KM, primici od dugoročnih zajmova od 177,4 miliona KM i primici od refundacije otplaćenih zajmova od krajnjih korisnika od 40 miliona KM.

Džombić kaže da se očekuje da će u budžetu RS za narednu godinu od projektovanih prihoda od indirektnih poreza biti doznačeno 996,2 miliona KM, domaća budžetska potrošnja biće 1,339 milijardi KM, za parlamentarne stranke predviđen je grant od 3,2 miliona KM.

"Planirani transfer Fondu PIO iznosi 200 miliona KM, dok je za otplatu ino-duga predviđeno 115 miliona KM", istakao je Džombić.

Poreski prihodi, koje čine prihodi od poreza na dohodak, indirektnih poreza, kao i ostali, planirani su u iznosu od milijardu i 274 miliona KM i veći su za 5,7 odsto nego ove godine.

Projektovani prihod po osnovu poreza na dobit u narednoj godini je 117 miliona KM i približno je jednak njegovom procijenjenom iznosu za ovu godinu.

Iznos od 119 miliona KM predstavlja projektovane prihode po osnovu poreza na dohodak i veći su za 5,3 odsto u odnosu na njihov procijenjeni iznos u ovoj godini.

U skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu Srpske, prihod od poreza na dohodak je predmet raspodjele između budžeta Republike i budžeta opština i gradova, gdje Srpskoj pripada 75 odsto ovih prihoda.

Od projektovanih prihoda od indirektnih poreza očekuje se da će budžetu Srpske u narednoj godini biti doznačen iznos od 996,2 milina KM, sa ino-dugom, što predstavlja rast od 6,6 odsto u odnosu na ovu godinu.

Od pripadajućeg dijela prihoda Republike Srpske direktno se vrši uplata za servisiranje spoljnog duga, a preostali dio sredstava sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH raspoređuje se između budžeta Srpske, budžeta opština i gradova i preduzeća "Putevi Republike Srpske".

Ukupan očekivani iznos neporeskih prihoda, koje čine administrativne i sudske takse, novčane kazne, posebni i drugi neporeski prihodi, u narednoj godini iznosi 135,5 miliona KM i manji je za 1,8 odsto nego u ovoj godini.

Nova budžetska godina donosi značajno smanjenje okvira budžetskih sredstava na pozajmicama tekućih rashoda, budući da je otplata unutrašnjeg duga planirana iz redovnih budžetskih sredstava, a ne sa računa privatizacije i sukcesije kao u ovoj godini.

Od ukupne predložene visine budžeta Srpske za narednu godinu, milijarda i 339 miliona KM se odnosi na domaću budžetsku potrošnju, a 260,4 miliona KM na ostalu budžetsku potrošnju.

Sredstva planirana za rashode za lična primanja iznose 627,6 miliona KM i veća su za 0,5 odsto nego ove godine, a kao razlozi za njihovo povećanje navedeni su početak rada Višeg privrednog suda i pet okružnih privrednih sudova, kao i Agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Za zaposlene u organima uprave Srpske biće nastavljena primjena Zakona o platama i zaposleni u tom sektoru u narednoj godini primaće umanjene plate.

Sredstva planirana za rashode po osnovu korišćenja robe i usluga u narednoj godini iznose 99,4 miliona KM i manja su za 13 odsto nego u ovoj godini, gdje je najznačajnije smanjenje ove grupe rashoda ostvareno u okviru institucija visokog obrazovanja u visini od 7,8 miliona KM.

Zakonom je propisano da prihodi po osnovu školarine, koji su do sada bili budžetski prihodi, sada pripadaju ustanovama visokog obrazovanja, pa ih zato više nije potrebno planirati u budžetu.

Umanjeni su i rashodi po osnovu konsultantskih usluga za izgradnju autoputeva sa konsultantskom kućom "Dilojt" od 4,1 miliona KM.

Planirana su i sredstva za realizaciju dva projekta u okviru institucije predsjednika Republike Srpske, i to 2,5 miliona za projekat podrške humanitarnim i radnim akcijama, te isto toliko za projekat izgradnje objekata za djecu i omladinu.

Sredstva planirana za subvencije u narednoj godini iznose 115,7 miliona KM i manja su za 21,4 odsto nego u ovoj godini, a najviše sredstava od 60 miliona KM je usmjereno za podststicaj razvoja poljoprivrede i sela, te 25 miliona KM Željeznicama RS.

Za grantove u narednoj godini planirano je 27,3 miliona KM, ili manje za 21,7 odsto u odnosu na ovu godinu, gdje je najveći grant od 3,2 miliona KM usmjeren parlamentarnim strankama.

Sredstva planirana za doznake na ime socijalne zaštite u narednoj godini iznose 225 miliona KM i manja su za devet odsto u odnosu na ovu godinu, a najviše sredstava, 85 miliona, usmjereno je na porodične invalidnine, a 64,5 miliona KM za lične invalidnine.

Među budžetskim korisnicima u narednoj godini planirani su transferi u visini od 209 miliona KM, od čega je 200 miliona KM predviđeno za transfer Fondu PIO.

Za izdatke za nefinansijsku imovinu planirana su sredstva od 12 miliona KM i veća su za 40,5 odsto, a ta sredstva imaju namjenu osiguravanja nesmetanog funkcionisanja svih budžetskih korisnika, ispoštovanja preuzetih obaveza po osnovu usvojenih zakonskih i podzakonskih akata, te potpisanih međunarodnih ugovora.

Ostala budžetska potrošnja u narednoj godini predviđena na 260,4 miliona KM i veća je od ovogodišnje za 38,9 odsto.

U okviru tih sredstava planirana je za narednu godinu otplata unutrašnjeg duga u iznosu od 93 miliona KM, dok je planirano 115 miliona za otplatu ino-duga, te 3,2 miliona KM za rashode po osnovu povrata poreza na dohodak.

Za budžetsku rezervu u narednoj godini planirano je četiri miliona KM, što je u skladu sa zakonom koji definiše da se za budžetsku rezervu izdvaja najviše do 2,5 odsto ukupnih prihoda za fiskalnu godinu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE