• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS dobila Ekonomsku politiku za 2011.

Ekonomsku politiku RS za 2011. godinu podržao je 51 poslanik, a 27 ih je glasalo protiv usvajanja tog dokumenta.

 RS dobila Ekonomsku politiku za 2011. Izvor: MONDO

Skupština Republike Srpske usvojila je "Ekonomsku politiku za 2011" čiji su osnovni ciljevi zadržavanje fiskalne stabilnosti i nivoa javnih investicija, pozitivan privredni rast, podrška privredi i zaštita i očuvanje radnih mjesta.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da će Vlada RS u sljedećoj godini nastaviti resktriktivnu politiku javne potrošnje i mjere štednje na svim nivoima kako bi se održala stabilnost fiskalnog sistema.

Ekonomsku politiku RS za 2011. godinu podržao je 51 poslanik, a 27 ih je glasalo protiv usvajanja tog dokumenta.

Poslanici su usvojili i nekoliko amandmana vladajuće koalicije, kao i zaključke kluba poslanika Socijalističke partije RS (SP RS)- Partije udruženih penzionera (PUP), kojima se Vlada obavezuje da u narednih 30 dana formira komisiju za izradu nacrta novog zakona o PIO, a da u sastavu Poreske uprave RS uspostavi posebnu jedinicu za ubiranje doprinosa.

Parlament je podržao i zaključke Demokratskog narodnog saveza (DNS) da Vlada u što kraćem roku analizira rad javnih preduzeća, da otpiše potraživanja za struju iskorištenu za isušivanje poplavljenih objekata, da sačini plan odbrane od poplava, da radi zaštite žiranata poboljša zakonsku regulativu, te da u parlament uputi strategiju zapošljavnja.

Skupštinska većina nije podržala nijedan amandman niti zaključak koji je su podržale opozicione stranke - Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP).

Opozicija je kritikovala predloženu Ekonomsku politiku, ocjenjujući da se RS nalazi pred privrednim i finansijskim kolapsom.

Prethodno su predstavnici Saveza sindikata RS i Udruženja penzionera kritikovali predloženu ekonomsku politiku, ističući da je ona u pojedinim dijelovima potpuno neprihvatljiva.

Predsjednica saveza sindikata RS Ranka Mišić ocijenila je da se predloženom Ekonomskom politikom uvode novi nameti privredi, a da dokument ne nudi odgovore koji bi trebalo da reše problem 145 hiljada nezaposlenih, niskih i neredovnih plata, utaje poreza i sivu ekonomiju u kojoj se godišnje izgubi oko 400 miliona maraka (oko 200 miliona evra).

"Stezanje kaiša nekima će biti oko struka, a nekima oko vrata, a to su radnici u privredi koji mesecima ne dobijaju platu, koji čekaju posao ili povezivanje staža", upozorila je ona.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj rekao je da penzioneri traže povećanje doprinosa za PIO sa 17 na 20 odsto, kako bi se održala likvidnost Fonda PIO.

On je naveo da je visina penzija u RS, za razliku od Federacije BiH i zemalja u okruženju, posljednji put djelimično usklađena sa visinom plata 2007. godine, te da je u RS najniža stopa doprinosa za PIO.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE