• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Srpska će imati svoj referendum

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uvjeren je da će Srpska imati referendum o svom statusu kada se steknu minimalni uslovi za njegov uspjeh.

  Dodik: Srpska će imati svoj referendum Izvor: MONDO

"Svjestan sam da taj referendum ne može biti održan sto puta, nego samo jednom, kada se stvore minimalni uslovi da to bude uspješno", rekao je Dodik za Radio-televizuju Srbije, dodajući da će se narodi u BiH na nacionalnim referendumima izjasniti o tome da li žele da žive zajedno.

On je rekao da referenduma još ne može biti jer bi Srbija time bila dovedena u situaciju da se odrekne svog suvereniteta i dodao da je Srpskoj potrebna podrška koju Srbija u ovom trenutku ne može da joj pruži, jer se bori za svoj teritorijalni integritet.

"Ako Bošnjaci žele da zadrže BiH, onda moraju da daju neke koncesije drugima. Ako želite nas u BiH, onda nam dajte neke koncesije", rekao je Dodik, navodeći da ne prolazi priča o Srbima kao zločincima, te da Srbi u BiH imaju samo probleme.

On je ocijenio da je BiH danas "zarobljena u političkom blatu" iz kojeg se teško može izvući i dodao da se Ustav BiH neće promijeniti, jer je za to potrebna i volja Srpske, ali da ta volja ne postoji.

Dodik kaže da bi bilo realno potrebno da se u Ustav BiH ugradi mehanizam za jedan mirni razlaz. "Politička volja Sarajeva ne stanuje u Banjaluci, ni među ljudima u Republici Srpskoj i to je stvarno stanje stvari u političkim odnosima", istakao je Dodik.

On je istakao da je Sarajevo danas monoetnički grad sa 96 odsto Bošnjaka i da BiH ne može da se održi vještački, niti naporima i nasiljem stranaca. "Ako ne bude poštovana, Srpska će igorisati BiH, a bez Republike Srpske nema ni BiH", naglasio je Dodik.

On je rekao da neće mijenjati svoj bazični politički stav, već će nastaviti politiku u interesu RS i istrajati na zaštiti, razvoju i budućnosti Srpske.

Ističući da visoki predstavnik u BiH predstavlja remetilački faktor, on je rekao da Srpska mora da razgradi sva nametnuta rješenja.

"Amerika i Britanija podržavaju instituciju visokog predstavnika. BiH se održava pritiscima međunarodnog faktora koji je putem sile i moći, prije svega nametnuo sankcije, kažnjavao Srbe, tražio krivca, zanemarujući činjenicu da su Srbi bili stradalnici u ratu", istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske naveo je da je u BiH prioritet rješavanje ekonomskih problema, ali da je teško baviti se ekonomijom u zemlji duboko podijeljenoj, nedovršenoj, koja nema bazični konsenzus, nego se nameće kao moranje.

Dodik je istakao da su stranci, pod formom protektorata, devastirali i ono malo ekonomije u BiH "pod plaštom liberalne ekonomije i takvih vrijednosti".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE