• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDP BiH odbio poziv četiri stranke

SDP BiH saopštio je da se neće odazvati pozivu SNSD-a, SDS-a, HDZ-a BiH i HDZ - 1990 za sastanak.

 SDP BiH odbio poziv četiri stranke Izvor: MONDO

SDP BiH neće ni učestvovati i razgovarati o bilo čemu što se odnosi na "raspodjelu funkcija i fotelja", i u "bilo kojem ekskluzivno nacionalnom bloku".

Iz SDP BiH navode da su, kao politička stranka iz BiH, jednako i bošnjačka i srpska i hrvatska, te da se zbog toga neće odazvati pozivu dva nacionalna bloka "na sastanak bez dnevnog reda i platforme".

“U parlamentu BiH 11. januara je zakazan sastanak predstavnika svih parlamentarnih političkih partija, i to je za sada jedini sastanak na koji će se SDP sigurno odazvati", dodaju u ovoj stranci.

Iz ove stranke napominju da je platforma koju su potpisali SDP, SDA, Narodna stranka ''Radom za boljitak'' i HSP otvorena i za druge političke subjekte u BiH, te da su se, ukoliko neki drugi politički blok ponudi bilo kakav programski dokument, spremne izjasniti i razgovarati o njemu kao osnovi za pokretanje BiH ka bržem evroatlanskom putu.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je juče u Mostaru da će se legitimni predstavnici srpskog i hrvatskog naroda u BiH 28. ili 29. decembra u Sarajevu sastati sa legitimnim predstavnicima bošnjačkog naroda kako bi razgovarali o daljim koracima u BiH.

Na ovaj sastanak biće pozvani predstavnici SDP-a, SDA, Stranke za BiH i Saveza za bolju budućnost, rekao je Dodik nakon sastanka sa liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem, HDZ 1990 Božom Ljubićem i SDS-a Mladenom Bosićem.

Lagumdžija traži dnevni red i platformu

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija prenio je danas ambasadorima Velike Britanije Majklu Tejtamu i Turske Vefahanu Odžaku da SDP neće učestvovati na sastancima bez dnevnog reda i platforme, koji organizuju, kako je rekao, predstavnici takozvanih ekskluzivnih nacionalnih blokova.

Lagumdžija je u odvojenim susretima u Sarajevu upoznao ambasadore sa sadržajem programske platforme ''Osnove za formiranje vlasti u FBiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010- 2014. godine'', koju su usvojili SDP BiH, SDA, Narodna stranka "Radom za boljitak" i HSP BiH.

Kako je saopšteno iz SDP-a BiH, Lagumdžija je iskazao zadovoljstvo činjenicom da se "po prvi put u poslijeratnoj BiH pružila šansa za formiranje vlasti čiji je temelj precizno definisan program, a ne raspodjela ministarskih fotelja".

On je naglasio da je platforma otvorena i za druge političke subjekte u BiH, posebno HDZ 1990, čiji su politički stavovi gotovo potpuno sadržani u toj programskoj platformi.

Lagumdžija je rekao da potpisnici ove platforme "nemaju neprijatelje u bilo kojoj drugoj političkoj partiji u zemlji nego samo u stanju u kojem se BiH danas nalazi, zbog čega ovaj dokument i sadrži najvažnije probleme koji se trebaju i moraju rješavati".

Predsjednik SDP-a BiH je zahvalio na podršci koju Velika Britanija i Turska daju formiranju vlasti koja će od BiH napraviti funkcionalnu državu, koja će biti u stanju ispuniti zahtjeve za EU i NATO integracije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE