• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španci grade autoput Banjaluka - Doboj?

Španska kompanija "Isoluks korsan" zainteresovana je za izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj saznaju "Nezavisne novine".

 Španci grade autoput Banjaluka - Doboj?  Izvor: MONDO

Kako pišu "Nezavisne novine", razgovori o ovoj temi sa Vladom Republike Srpske već su počeli.

Predstavnici španske kompanije samoinicijativno su posjetili Vladu RS i bili odlično pripremljeni i upoznati o dosadašnjim aktivnostima u vezi sa ovim pitanjem.

"Znaju šta hoće, znaju šta se nudi i potpuno su upoznati sa situacijom na terenu i pokušajima sa 'Štrabagom', CPM-om. Pristupili su veoma ozbiljno razgovorima, a to je i ocjena naših konsultanata", izjavio je izvor "Nezavisnih" i dodao da je "Isoluks korsan" do sada možda i najbolja i najzdravija kompanija koja je zainteresovana za gradnju 72 kilometara dugog autoputa Banjaluka - Doboj.

Ova kompanija pod koncesijom širom svijeta trenutno ima više od 5 000 kilometara autoputa, te da im je godišnji prihod u prošloj godini bio više od tri milijardi KM. Izvodi radove u 25 zemalja svijeta i zapošljava 7 900 radnika. Osnovana je 2004. godine i bilježi stalni rast prihoda.

U 2009. godini povećala je svoj poslovni portfolio za 66 odsto koji iznosi 25 milijardi evra. Povećanje od 79 odsto ostvareno je međunarodnim poslovima, a ostalih 21 odsto na domaćem tržištu.

Kompanija djeluje u nekoliko sektora, uključujući građevinske radove, dobijanje koncesija za puteve, energetske vodove i parkinge, kao i sektor izgradnje infrastrukture za ekološki prihvatljivu energiju kao što su postrojenja za iskorištavanje solarne energije i energije vjetra.

Vlada Srpske dala je saglasnost Ministarstvu saobraćaja i veza da uputi obavještenje o raskidu ugovora o potkoncesiji između slovenačke kompanije CPM Maribor i "Mreže autoputeva" o izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj, saopšteno je Vlade.

Predstavnici Vlade RS i slovenačke kompanije CPM Maribor krajem avgusta potpisali su ugovor o dodjeli potkoncesije za Lot jedan, za izgradnju dionice autoputa Banjaluka - Doboj, čija je vrijednost 300 miliona evra. CPM je bio dužan da u roku od 60 dana obezbijedi finansijske garancije da bi mogao započeti gradnju autoputa.

Međutim, CPM je 29. oktobra od Vlade zatražio još 60 dana da bi dostavio finansijske garancije, a Vlada to nije odobrila i upozorila slovenačku kompaniju da će ići na naplatu penala ukoliko ne dostave garancije za izgradnju autoputa.

Ugovor sa CPM-om potpisan je samo mjesec i po dana nakon što je Vlada raskinula ugovor o izgradnji ove dionice puta sa austrijskom firmom "Štrabag" koja nije mogla da obezbijedi sredstva za finansiranje ovog projekta.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE