• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolonjci ne mogu u državnu službu?

Svi oni koji su završili visoku školu po bolonjskom procesu ne mogu biti zaposleni u državnoj službi jer se to protivi zakonu.

 Bolonjci ne mogu u državnu službu? Izvor: MONDO

U BiH niko ko je završio visoku školu po bolonjskom procesu ne može biti zaposlen u državnoj službi jer, po zakonu, kandidati za radna mjesta u državnoj službi moraju imati sedmi stepen obrazovanja, a bolonjski proces ne daje taj stepen - izjavio je glavni federalni inspektor za obrazovanje Ivan Čuljak.

On je rekao da su urađene izmjene postojećeg zakona o visokom obrazovanju u BiH, koje nisu prošle Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, tako da već dvije godine "niko ne haje za to", iako je nepostojanje odgovarajućeg zakonskog okvira jedan od glavnih uzroka korupcije u ovoj oblasti.

Čuljak je u izjavi za lokalne medije u Livnu istakao da su svi privatni fakulteti i diplome tih fakulteta u Federaciji BiH nelegalni, jer ovaj entitet nema zakona o visokom obrazovanju nego primjenjuje zakon bivše Socijalističke Republike  BiH u kojoj nije bilo privatnih fakulteta.

On je naveo da u centralnoj BiH postoje tri univerziteta i jedanaest fakulteta, a da Srednjobosanski kanton uopšte nema zakona o visokom obrazovanju, dok Livanjski i Posavski kanton uopšte nemaju prosvjetnu inspekciju za osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

"U Mostaru djeluju i Univerzitet `Džemal Bijedić` i Sveučilište, a ni Hercegovačko-neretvanski kanton nema taj zakon, a ako ga ima, na snazi je zakon SR BiH. Kako u bivšem sistemu nije bilo privatnih fakulteta, praktično svaki taj fakultet je nelegalan i svaka diploma je nelegalna", upozorio je Čuljak.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE