• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH: Prijava protiv bivšeg ministra

Protiv bivšeg federalnog ministra razvoja Mladena Čabrila i još tri osobe policija podnijela izvještaj zbog zloupotrebe službenog položaja.

 FBiH: Prijava protiv bivšeg ministra Izvor: MONDO

Federalna uprava policije podnijela je Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru izvještaj protiv bivšeg federalnog ministra razvoja, preduzetništva i obrta Mladena Čabrila (55) i još tri lica zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja oštetili budžet Federacije BiH u 2005. i 2006. godini za 385.641 KM.

Osim Čabrila, izvještaj je podnesen i protiv Slavka Brljevića (54), Vesne Bašić-Jugo (51) i Dragice Sabranović (50) iz Mostara, saznaje portal Sarajevo.iks.

Tokom istrage, provedene po nalogu Kantonalnog tužilaštva Mostar, o grantovima i bespovratnim sredstvima koje je dodjeljivalo ovo ministarstvo od 2005. do 2008. godine, utvrđeno je da je šteta federalnom budžetu nanesena zbog nepravilnosti u dodjeli, trošenju i kontroli trošenja ovih sredstava.

Prvoprijavljeni M.Č, kao bivši ministar, zloupotrijebio je službeni položaj tako što je propustio da izvrši nadzor nad radom stalne komisije za praćenje i utrošak grant sredstava, odnosno nije preduzeo nikakve mjere protiv njih, iako su izvještaji pokazivali da vrše samo formalnu kontrolu, te da se sredstva troše nenamjenski, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Drugoprijavljeni S.B. bio je predsjedavajući, a V.B.J. i D.S. stalne članice Komisije za koje su istražioci utvrdili da se prilikom izbora subjekata kojima će biti dodijeljena sredstva nisu pridržavali zakonskih odredaba, bodovanje su vršili neplanski, nepropisno i neracionalno, te su time zloupotrijebili službeni položaj i oštetili federalni budžet.

Pregledom 2 400 dosijea istražioci su utvrdili niz slučajeva gdje su investicioni projekti za koje je odobren novac bili napisani na samo jednoj stranici, da pojedine firme nisu uopšte dostavljale izvještaje o načinu utroška novca, te da je brojna dokumentacija dostavljena u Ministarstvo prije raspisivanja javnog konkursa.

U 2005. godini 15 privrednih subjekata je nenamjenski utrošilo dodijeljeni novac, a u 2006. godini njih 27.

S obzirom da ne postoje zakonski i podzakonski akti, korišteni u dodjeli grantova, koji omogućavaju prenamjenu sredstava, Federalna uprava policije ranije je prijavila i 38 odgovornih lica iz firmi koje su nenamjenski potrošile budžetska sredstva.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE