• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RTV taksa i dalje uz račun za telefon

Glavni menadžeri javnih RTV servisa i telekom operatera u BiH dogovorili su danas da bude nastavljena primjena dosadašnjeg modela naplate RTV takse putem telefonskog računa i nakon isteka važećeg ugovora 31. decembra.

 RTV taksa i dalje uz račun za telefon Izvor: MONDO

Na sastanku je istaknuto da svi novoregistrovani pružaoci usluga fiksne telefonije u BiH imaju obavezu potpisivanja ugovora sa javnim RTV servisima o naplati RTV takse pod uslovima koji su identični onima iz ugovora javnih RTV servisa BiH sa BH Telekomom, M:telom i HT Mostar, koji traju do kraja ove godine.

Učesnici sastanka kojem su prisustvovali i predstavnik resornog ministarstva Federacije BiH i predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije BiH /RAK/ izrazili su bezrezervnu podršku i poštovanje zakonskih obaveza kojima se reguliše naplata RTV takse, navodi se u zajedničkoj izjavi glavnih menadžera javnih RTV servisa i telekom operatera.

Javni RTV servisi BiH iskazali su puno zadovoljstvo poslovnom saradnjom sa BH Telekomom, M:telom i HT Mostar u proteklom periodu i izrazili zahvalnost ovim kompanijama za uložene izuzetne napore u naplati RTV takse, koja je - u skladu sa međunarodnim standardima - osnovni prihod javnih emitera.

Istaknuto je da je neophodno obezbijediti kontinuitet naplate u okvirima važećeg zakona, s obzirom da sa 31. decembrom ističu ranije potpisani ugovori sa ovim telekom operaterima, te da su javni RTV servisi prvu dozvolu sa petogodišnjim vremenom trajanja, predviđenu zakonom, dobili 26. aprila 2010. godine, a da su se u međuvremenu na tržištu u BiH pojavili i novi pružaoci usluga fiksne telefonije, uz koju se zakonski veže naplata RTV takse.

Dogovoreno je da će se u narednom periodu analizirati svi aspekti primjene dosadašnjeg ugovora, formulisanje novog teksta ugovora i potpisivanje novih ugovora o poslovnoj saradnji u skladu sa važećim zakonom.

Usaglašeni su i nosioci i dinamika aktivnosti na izradi novog ugovora između javnih RTV servisa i telekom operatera - pružalaca usluga fiksne telefonije o naplati RTV takse, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Sastanak je održan na inicijativu generalnih direktora javnih RTV servisa BiH, BHRT-a, RTRS-a i RTV Federacije BiH, a nisu mu prisustvovali predstavnici resornih ministarstava BiH i Republike Srpske.

Poslovni dogovor je organizovan radi utvrđivanja uslova za nastavak međusobne poslovne saradnje javnih RTV servisa i telekom operatera - pružalaca usluga fiksne telefonije u BiH u poslovima naplate RTV takse, što je predviđeno Zakonom o javnom radiotelevizijskom sistemu BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE