• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njujork tajms: SSP pomaže prodemokratskim snagama

Vodeći američki dnevnici pišu o potpisivanju SSP između Srbije i EU.

 Njujork tajms: SSP pomaže prodemokratskim snagama Izvor: MONDO

Oni ocenjuju da se evropske države nadaju da će to pomoći demokratskim snagama u Srbiji uoči izbora 11. maja.

"Los Anđeles tajms" piše da se potpisivanjem SSP u Luksemburgu jačaju trgovinske i političke veze Srbije i EU i da se otvara put Srbije kao mogućem članstvu u tu organizaciju.

U tekstu se naglašava da je primena Sporazuma uslovljena saradnjom Srbije sa Haškim tribunalom i da je stoga ceremonija u Luksemburgu više imala simboličan karakter.

Dnevnik podseća da su Holandija i Belgija u poslednjem trenutku dali saglasnost za potpisivanje ŠP, iako su pre toga bile uporne da se to spreči sve dok Srbija ne dokaže da u potpunosti sarađuje s Hagom.

List piše da se u Srbiji odvija "kontroverzna borba" između umerenih političkih snaga, koje žele da zemlja postane deo Evropske unije, i tvrdih nacionalista, koji smatraju da evropska podrška nezavisnosti Kosova ne ostavlja prostora za saradnju u procesu evropskih integracija.

"Los Anđeles tajms" naglašava da je potpisivanje SSP u Beogradu bilo propraćeno uz veliki publicitet i da su televizijske stanice u prestonici direktno prenosile čitavu ceremoniju.

Dodaje se i da su politički protivnici proevropski orijentisanog predsednika Srbije Borisa Tadića odmah reagovali oštro osuđujući stavljanje potpisa na SSP, ocenjujući da se radi o pokušaju EU da natera Beograd da prizna nezavisnost Kosova.

List navodi da je među prvima takvu poruku poslao premijer tehničke vlade Vojislav Koštunica koji je ocenio potpisivanje SSP kao "sraman i nelegitiman čin" i najavio poništavanje sporazuma kada bude formirana sledeća vlada.

Uticajni dnevnik "Njujork tajms" takođe ocenjuje da je potpisivanje SSP bio način da se pomognu prozapadne snage u Srbiji kako bi se izbegao njihov poraz pred prestojeće izbore 11. maja.

List navodi da su ministri EU morali da prevaziđu neslaganja oko ocene saradnje Srbije s tribunalom u Hagu, šaljući na taj način jasan signal da bi Srbija mogla da se pridruži bloku od 27 država članica.

"To bi moglo da pomogne da se izbori, koji se održavaju sledećeg meseca, pretvore u test oko toga da li Srbija želi da se priključi Uniji, najvećem trgovinskom bloku u svetu, ili će se okrenuti nacionalističkom putu i bližoj saradnji s Moskvom", zaključuje njujorški dnevnik.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE