• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džombić: Sačuvati socijalnu i fiskalnu stabilnost

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić rekao je da će 2011. biti godina reformi i ekonomske stabilnosti.

 Džombić: Sačuvati socijalnu i fiskalnu stabilnost  Izvor: MONDO

"Cilj nove Vlade je da prve dvije godine mandata sačuva socijalnu i fiskalnu stabilnost RS i provođenje reformi, posebno socijalnih, koje smo definisali sa počinjanjem novih investicionih ciklusa", rekao je Džombić gostujući na RTRS-u.

On je istakao da će se Vlada RS nakon dvije i po godine bazirati na pozitivne stope privrednog rasta, kakve je RS imala u 2009. godini, sa prioritetom da se zadrži socijalna i fiskalna stabilnost RS.

"Smatram da RS za to ima odlične pretpostavke i rezerve, kao i prednosti koje treba da iskoristi", rekao je premijer Džombić.

Džombić je obećao da će nova Vlada obezbijediti i nova radna mjesta, jer je nezaposlenost jedan od osnovnih problema RS.

"Najveći broj nezaposlenih u RS bio je u februaru ove godine - oko 150 hiljada i nadam se da ćemo podrškom investicionim projektima pokušati da angažujemo domaću građevinsku operativu i to u oblasti infrastrukture kao što su autoputevi, željeznice, poljoprivreda", precizirao je Džombić.

On je istakao da treba hitno ući u investicione radove u energetici i infrastrukturi kako bi se zadržala stabilnost u građevinskom sektoru koji zapošljava značajan broj radnika.

Prema Džombićevim riječima, Vlada će takođe dati podršku privredi putem Investiciono-razvojne banke i kreditnih linija i neće biti nikakvog problema da se dobiju ova sredstva, a prilagodiće se i subvencije koje se daju iz budžeta putem pravilnika koje je Vlada dobila od poslodavaca i Privredne komore RS.

On je ponovio da će nova Vlada biti "terenska".

"Uspjeh možemo da ostvarimo samo ako budemo išli na teren i probleme rješavali na licu mjesta, kao i u razgovoru sa građanima i sa svima koji su zainteresovani za društvo i za ciljeve. Naša namjera je da radimo na svemu onome što je započela prethodna Vlada i da pokrenemo one projekte za šta su stvoreni odgovarajući preduslovi", rekao je Džombić.

On je najavio da će se nastaviće reforme penzijsko invalidskog sistema, kao i svi ostali projekti iz putne infrastrukture, putne komunikacije, energetski i svi ostali projekti.

Džombić je istakao da je sam birao ministre u novoj Vladi i demantovao "sve glasine da je Vladu birao predsjednik RS Milorad Dodik".

"Ja imam potpuno jasne i dobre odnose sa predsjednikom RS, kao i sa predsjednikom Skupštine Igorom Radojičićem, tako da tu nema nikakvih problema", rekao je Džombić.

On je istakao da se sa novim ministrima u Vladi RS dogovorio da svoj posao moraju obavljati odgovorno i požrtvovano kako bi se postigli rezultati koje je Vlada zacrtala.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE